چهارشنبه، 26 دی 1403

ارتباط صحیح با مردم، شکایت از جامعه پزشکی را کاهش می دهد /مهارتهای ارتباطی میان پزشک و بیمار نیاز به آموزش درست و  اصولی دارد

ارتباط صحیح با مردم، شکایت از جامعه پزشکی را کاهش می دهد /مهارتهای ارتباطی میان پزشک و بیمار نیاز به آموزش درست و  اصولی دارد
مدیر دبیرخانه اخلاق پزشکی ، عدم ارتباط و تعامل صحیح و موثر میان بیمار و اعضای  تیم درمان را یکی از عوامل مهم شکایات از جامعه پزشکی عنوان کرد .

دکتر سعید بیرودیان در گفت و گو با خبرنگار اداره کل روابط عمومی با اشاره به این که عامل مهم انگیزشی و سوق دهنده مردم برای ثبت شکایت علیه جامعه پزشکی، عدم شکل‌گیری ارتباط موثر و صحیح میان پزشک یا تیم درمانی با بیمار است؛ اظهار کرد: آموزش مهارت‌های ارتباطی به دانشجویان در دانشگاه‌ها و ادامه این آموزش ها به حرفه‌مندان در برنامه های مختلف بازآموزی، امری ضروری است که نگاه ویژه و جدیدی را طلب می کند. همچنین فرهنگ عمومی مرتبط با مراجعات مردم به پزشکان در هنگام وقوع بیماری نیازمند بازنگری و اصلاح جدی است.

وی افزود: آموزش‌های ناکافی در سطح عمومی و یا حتی تبلیغات نادرست علیه جامعه پزشکی از رسانه‌های عمومی و نهادهایی که باید در این زمینه فرهنگ‌سازی کنند، به وضوح مشاهده شده و تولید اشکال می‌کند.

مدیر دبیرخانه اخلاق پزشکی سازمان نظام پزشکی کل کشور با اشاره به این که عد م رعایت اخلاق حرفه‌ای یکی از دلایل و عوامل مهم شکایت بیماران از جامعه پزشکی است ؛ ادامه داد: این امر تنها دلیل نبوده و عوامل مهم و متعدد دیگری در این زمینه وجود دارد که از آن جمله می توان به کاهش کیفیت آموزش های پزشکی (که موجب افت مهارت‌های علمی و عملی به ویژه در حوزه ارتباطی فارغ‌التحصیلان می شود) اشاره نمود.

وی اضافه کرد : به نظر می رسد با افزایش های غیرکارشناسی اخیر در ظرفیت های پذیرش دانشگاه‌ها در رشته‌های پزشکی ،دندانپزشکی و ...، در صورتی که تصمیمات جدی برای حفظ و ارتقای کیفیت آموزش ها گرفته نشود، در آینده نزدیک بر میزان مشکل مذکور به عنوان یکی از عوامل مهم نارضایتی مردم از کیقیت خدمات سلامت، افزوده خواهد شد.

بیرودیان با اشاره به این که مشکلات اقتصادی در بخش تشخیص و درمان در کنار تعرفه های غیر واقعی و عدم پوشش بیمه ای مناسب سبب ایجاد نارضایتی ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات و افزایش شکایات می شود، تصریح کرد: برخی سوء مدیریت ها در حوزه سلامت، وجود برخی قوانین و مقررات ناکارآمد و دست و پا گیر، عدم وجود برخی قوانین لازم و مورد نیاز، عدم توزیع مناسب پزشکان و در دسترس نبودن برخی تخصص ها در مناطق مختلف کشور، عدم وجود امکانات، تجهیزات کافی و شرایط لازم جهت استقرار نیروهای تخصصی برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی از جمله دلایل دیگر افزایش شکایت‌های بیماران از جامعه پزشکی است.

 عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران اذعان کرد : به هر حال تعامل میان جامعه پزشکی و عموم مردم یک مسأله دوجانبه است که مشکلات فراوانی در هر دو سوی آن مشاهده می شود. ارتباط بین پزشک و بیمار یک موضوع اخلاق حرفه‌ای در حوزه پزشکی است و از سویی تعامل میان مردم با جامعه پزشکی نیاز به اصلاح فرهنگ عمومی نیز دارد، بنابراین نمی‌توان این موضوع را به صورت کامل، منحصرا به جامعه پزشکی منتسب نمود.

وی با تاکید بر این که حوزه سلامت باید نقش خود را در اصلاح و بازسازی این فرآیند به خوبی ایفا نماید؛ خاطرنشان کرد: اما نقش سایر بخش‌ها به ویژه دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌ها در این زمینه بسیار مهم و موثر است و با رویکردی که متأسفانه مدتهاست در این بخش‌ها وجود و ادامه دارد، اصلاح عوامل ایجاد کننده نقایص در تعاملات مذکور سخت و پیچیده شده است، مگر تغییرات جدی در رویکرد به جامعه پزشکی صورت گرفته و از تخریب و سمپاشی  علیه این قشر که اکثریت قریب به اتفاق آن را جامعه‌ای خدوم و پرتلاش تشکیل می‌دهند، در اذهان عمومی پرهیز شود و واقعیت‌ها ،دشواری‌های موجود در مسیر ارائه خدمات ، مشکلات و محدودیت‌های این حوزه به طرز صحیحی بازنمایی شود.

به گفته دبیر کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی زمان آن رسیده است که به جای سیاه‌ نمایی و بزرگ‌نمایی نقایص کوچک و بزرگ که در کسر کوچکی از این حرفه‌مندان ارزشمند مانند هر گروه و صنف و حرفه دیگری از جامعه وجود دارد، بر نکات مثبت که موجب تقویت و ارتقاء ارتباط صحیح پزشک و بیمار است، تاکید شود.

بیرودیان اضافه کرد: از سوی دیگر شایسته است تا خطاهای احتمالی اتفاق افتاده در جریان تشخیص و درمان از سوی جامعه پزشکی به درستی و با سعه صدر پذیرفته و با مدیریت صحیح جبران شود. بنابراین در کنار نیاز به اصلاح فرهنگ عمومی، ایجاد ارتباط و تعامل موثر و مناسب، در گرو توانمندسازی جامعه پزشکی نسبت به اصول اخلاق حرفه ای و جامعه‌شناسی پزشکی است.

وی با بیان این که اهمیت دادن به شکل دهی تعامل اخلاقی با بیماران توسط پز شکان نیازی جدی است؛ اذعان کرد: مهارت مذاکره صحیح و موثر با بیمار و همراهان او در کنار انتقادپذیری و دوری از روحیه پدرسالارانه یا قیم‌مابانه مساله مهمی است که توسط حرفه‌مندان حوزه سلامت به عنوان یک اصل ضروری اخلاقی، قابل توجه است. 

این متخصص اخلاق پزشکی خاطرنشان کرد : رعایت سایر اصول اخلاق حرفه‌ای مانند احترام به خودمختاری بیماران، اخذ رضایت آگاهانه به صورت صحیح و نه ظاهری و سوری، حفظ حریم خصوصی بیماران، رازداری، ارائه خدمات پزشکی استاندارد و با کیفیت، مدیریت صحیح موضوع تعارض منافع و ... نیز مورد تاکید است اما در خصوص موضوع شکایات پزشکی و نیز در جهت کاستن درصد بالایی از آن ها، باید به مبحث تصحیح ارتباط و نحوه تعامل از سوی همه ذینفعان، همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، اهمیت ویژه‌ای داده شود.

انتهای پیام

زهرا رحیمی امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.