چهارشنبه، 5 اردیبهشت 1403

در سخنان پیش از خطبه نماز جمعه امروز تهران مطرح شد:

نویدها و امیدها و هشدارهای جدی رئیس سازمان نظام پزشکی در خصوص آینده رشته های پزشکی

نویدها و امیدها و هشدارهای جدی رئیس سازمان نظام پزشکی در خصوص آینده رشته های پزشکی
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با بیان این که عدم توجه به استعدادها و هجمه های رسانه ای گاه و بیگاه به جامعه پزشکی در برخی رشته ها ما را با چالش هایی مواجه کرده است ؛ گفت: این امر موجب می شود در آینده نزدیک در برخی رشته های تخصصی و فوق تخصصی بسیار اساسی و مورد نیاز فارغ التحصیلی نداشته باشیم.

به گزارش خبرنگار اداره کل روابط عمومی، دکتر محمد رئیس زاده در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه این هفته تهران ضمن تبریک روز پزشک و داروساز و تشکر از خدمات علمی و عملی جامعه پزشکی و داروسازی کشور با اشاره به این که در دوران رنسانس این کتاب بوعلی سینا بود که در دانشگاهها تدریس می شد و علم طب را از آن گرفته و توسعه دادند ؛ اظهار کرد: حضرت امام خمینی (ره) درکتاب مصباح الهدایه در شرح حال بوعلی سینا می فرماید" در حدت ذهن و کیفیت قریحه مانند نابغه کبری و اعجوبه عظمی شیخ الرئیس وجود ندارد" ؛یک چنین اسطوره عظیمی را ما در تاریخ طب خود داریم و باید به او افتخار کنیم بر همین اساس هم بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی جامعه پرافتخار پزشکی مسیر تعالی و ترقی را با سرعتی اعجاب برانگیز پیمود.

وی افزود: حضرت امام خمینی (ره )در بیانات خود می فرماید برای من درد آور است و هر وقت یادش می افتم متاثر می شوم  که برای یک آپاندیس از خارج کشور طبیب می آوردند و رهبر معظم انقلاب در بیانی می فرمایند قبل از انقلاب برای عمل های جراحی قلب وقت های عمل 8 ،9 و 10ساله می دادند .

رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به این که در قبل از انقلاب 14 یا 16 هزار پزشک داشتیم که 4 الی 5 هزار پزشک خارجی بودند؛ ادامه داد: در آن زمان 8 الی 9 دانشکده پزشکی و همین تعداد رشته تخصصی داشتیم اما در طی این 43 سال با همه آن کیفیت هایی که می دانید و درگیری هایی که داشتیم تعداد دانشکده های ما از 7عدد  به بیش از 60 دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی افزایش پیدا کرده است .

وی با اشاره به 2.5 برابر شدن جمعیت گفت: جمعیت پزشکان ما بعد از انقلاب 12 برابرشد و سرانه پزشک به جمعیت بیش از 5.5 برابر است.همچنین تعداد دانشجویانی که در دانشگاههای ما تحصیل می کنند در حال حاضر بالغ بر 50 هزار دانشجوی پزشکی و 15 هزاردانشجوی تخصصی و فوق تخصصی در حال تحصیل است.

رئیس زاده با بیان این که  امسال نزدیک به 4 هزار و 143 متخصص فارغ التحصیل خواهد شد ونزدیک به 378 فوق تخصص فارغ التحصیل شده و در خدمت مردم خواهند بود؛ تصریح کرد: در برخی رشته ها وضعیت ما در دنیا مثال زدنی است و در پیوند اعضاء کشور دوم یا سوم منطقه هستیم و در دنیا رتبه پنجم را داریم. در بحث سلول های بنیادین رتبه اول یا دوم را داریم و در بحث پیوند کبد که صنعت استراتژیک و بسیار مهم است  در مرکز پیوند کبد شیراز 7هزار عمل پیوند کبد انجام شده است.

وی اضافه کرد: در همین دو سال و اندی شیوع کرونا جراحان توانمند قلب اطفال 63 عمل موفق پیوند قلب اطفال را انجام دادند که از این حیث در دنیا رتبه اول را بدست آوردیم.با چنین سابقه ای یک چنین رشد و پیشرفتی هم قابل انتظار است و با افتخار اعلام می کنیم که در بحث آموزش نیروی تخصصی و ارائه پیچیده ترین درمان های مورد نیاز مردم در داخل کشور بطور مطلق خود کفا شده ایم.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تاکید بر این که مردم برای پیچیده ترین درمان ها و عمل های جراحی نیازی ندارند به خارج از کشور اعزام شوند ؛ خاطرنشان کرد: حتی ممکن است اعتمادی هم به خارج از کشور نداشته باشند و عکس این مطلب هم وجود دارد و مردم از بسیاری کشورهای دنیا برای درمان به کشور ما مراجعه می کنند و درحال حاضر نه تنها پزشکان مورد نیاز خود را تامین می کنیم و پزشک از خارج وارد نمی کنیم بلکه بیش از 6 هزار دانشجوی پزشکی از بالغ بر 50 کشور افریقایی امریکایی و اروپایی در دانشکده های پزشکی ما در حال تحصیل هستند و این افتخار بزرگی برای کشور است.

وی اذعان کرد: در کنار همه این نویدها و امیدهای مثال زدنی و حقیقی، نقصان هایی داریم و آن چه مربوط به دانشگاههای علوم پزشکی و اساتید است در حد ایده آل محقق شد و حرکت رو به رشد ادامه دارد. در بحث ارائه زیرساخت های درمانی ، بحث های بیمه ای و رابطه مالی پزشک و بیمار که مربوط به سیاستگذاران ،مجریان ، قانونگذاران  و ناظران است، نواقصی وجود دارد و مردم گرفتاری هایی دارند و حتما بطور مستقیم به اعضای جامعه پزشکی و اساتید ما برنمی گردد بلکه مربوط به زیرساخت ها است که باید اصلاح شود.

رئیس زاده اظهار کرد: در کنار همه این امیدها، وظیفه ملی ایجاب می کند که هشدارهایی به مسئولین عزیز و دست اندرکاران و سیاستگذاران بدهم که ناشی از اجرای ناقص قانون و اسناد بالادستی بویژه عدم عمل به سند ابلاغی سیاست های کلی مقام معظم رهبری است و اشکالاتی در حوزه بهداشت و درمان پیش آمده که در آینده هم ممکن است بدتر شود.

 رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تاکید بر این که عدم توجه به فضای کسب و کار پزشکان جوان و نیروهای طرحی ، پرداخت به موقع مطالبات و قیمت تمام شده خدمات طبق قانون و عدم توجه به استعدادها و هجمه های رسانه ای گاه و بیگاه به جامعه پزشکی در برخی رشته ها ما را با چالش هایی مواجه کرده است؛ تصریح کرد: ممکن است در آینده نزدیک در برخی رشته های تخصصی و فوق تخصصی بسیار اساسی و مورد نیاز فارغ التحصیلی نداشته باشیم و جوانان ما رغبت نکنند وارد برخی از رشته ها شوند.

وی افزود: همچنین متخصصین ما رغبتی ندارند وارد برخی از رشته های فوق تخصصی شوند و این واقعیت ملموس اجتماعی است و چرایی این واقعه و راه حل آن را بر عهده مسئولین بزرگوار می سپاریم . ما فقط اعلام می کنیم که این خطر وجود دارد و هشدار می دهیم.

وی ادامه داد: حاضریم در بحث های کارشناسی خدمت مسئولان رسیده و اعلام کنیم اما این نگرانی بسیار جدی وجود دارد که ما در برخی رشته ها و بعضی از عمل های جراحی یک پس رفت 40 ساله داشته باشیم و نیاز به اعزام بیماران به خارج از کشور پیدا کنیم؛ یا نیاز پیدا کنیم برخی از پزشکان و جراحان را از خارج از کشور وارد کنیم و پس از پیشرفت های شگرفت در دوران انقلاب این پدیده اصلا برای ما مناسب نیست .

 

رئیس زاده همچنین در بخشی از سخنان خود از مفاخر و اسطوره‌های حوزه پزشکی و داردسازی نظیر ابوعلی سینا و زکریای رازی یاد کرد و با اشاره به نقش این اسطوره‌ها در "طب نوین"، توضیح داد: مفاخر و اسطوره‌های هر کشور مایه فخر و مباهات جوانان آن کشور هستند و این اسطوره ها رابطه مستقیمی با هویت ملی و خودباوری کشورها دارند.

وی از مفاخر هر کشور به عنوان سند توانایی تکرار شونده ملت ها برای تقویت غرور ملی یاد کرد و گفت: معرفی مفاخر به نسل جوان و پرداختن به آنها می‌تواند منجر به حرکت ملت‌ها به سوی آینده‌ای روشن‌تر شود.

وی با اشاره به جایگاه ویژه ابوعلی‌سینا در کشورهای غربی، بیان کرد: برای نمونه رئیس یکی از موسسات تحقیق پزشکی دانشگاه‌های معروف پزشکی دنیا می‌نویسد که علم پزشکی در دست ابن سینا ، تبدیل به بنایی هماهنگ شد و کتاب "قانون" او مظهر دانش پزشکی دنیا است. بر این اساس به جرات می‌توانیم اعلام کنیم بنیان گذار "طب نوین" در دنیای ما ابوعلی سینا بوده است.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه از قرن ۱۲ تا واسط قرن ۱۷ میلادی کتاب "قانون" ابوعلی سینا منبع محصلین طب در اروپا بود، اظهار کرد: این کتاب ابو علی سینا بیش از ۳۵ بار در اروپا تجدید چاپ شده است و بر اساس تدریس این کتاب در دوره رنسانس در دانشگاه‌های اروپا طب نوین پزشکی شکل گرفت.

وی در بخش پایانی سخنان خود به بحث تغذیه و سبک غذای ایرانی ، پرهیز از مصرف فست فود و غذاهای غربی اشاره کرد و گفت: رعایت بهداشت ، جدی گرفتن پزشک خانواده و شبکه های بهداشت و درمان و غربال گری علمی از جمله مطالبی است که جامعه پزشکی به جد دنبال می کند و مردم هم باید کمک کنند؛ همچنین اندیشمندان و صاحبان تریبون و رسانه هم باید مرتبا اعلام کنند که بتوانیم بر اساس یک الگوی ایرانی و اسلامی جامعه ای شاداب وبا نشاط و نیروی انسانی سالمی برای پیشرفت کشور داشته باشیم .

وی خاطرنشان کرد: همانطور که سن امید به زندگی قبل از انقلاب نزدیک به 50 سال بود الان برای مردم به 75 سال و بالاتر رسیده است و انشالله با رعایت موارد فوق به بهتر از این خواهد رسید .

رئیس زاده ضمن گرامیداشت یاد و نام شهدای مدافع سلامت و تقدیر و تشکراز زحمات جامعه پزشکی ؛ یادآور شد:با این پتانسیل عظیم جامعه پزشکی که مقام معظم رهبری فرمودند یکی از بهترین سرمایه هایی است که داریم ما می توانیم به دوران اوج و عزت طبابت ایران اسلامی در دوران ابن سیناها و رازی ها برسیم و نوشته ها و کتاب های ما مرجعیت علمی در دنیا کسب کند.

انتهای پیام

زهرا رحیمی امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.