یکشنبه، 2 دی 1403

دستاوردهای ادغام آموزش در نظام بهداشت و درمان چه بود؟

دستاوردهای ادغام آموزش در نظام بهداشت و درمان چه بود؟
مشاور وزیر بهداشت در نامه ای به رئیس مجلس دستاوردهای نظام سلامت را طی سالهای گذشته تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، ناصر سیم فروش مشاور وزیر بهداشت در نامه‌ای خطاب به رییس مجلس نوشت:

بسمه تعالی

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

برادر گرامی جناب آقای دکتر قالیباف

باسلام و احترام

با توجه به مطالب زیر از نمایندگان انقلابی مجلس جمهوری اسلامی ایران عل الخصوص کمیسیون آموزش و تحقیقات انتظار می رود از پیگیری مسئله انتزاع آموزش از درمان که نه تنها بزرگترین دست آورد پزشکی کشور می باشد بلکه یکی از برجسته ترین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران می باشد خود داری نموده وبا همکاری کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ارتقاء نظام   ادغام آموزش با بهداشت و درمان که مولود انتقلاب اسلامی می باشد همیاری نمایند."

انقلاب پزشکی کشور از زمانی آغاز شد که آموزش پزشکی از وزارت علوم جدا شد و به بستر بهداشت و درمان ملحق شد. وقتی آموزش پزشکی در اختیار وزارت علوم بود اولا به علت محدودیت بیمارستان های تابعه تعداد بسیار کمی پزشک حدود 400 پزشک در سال تربیت می شد ثانیا مثل فارغ التحصیلان وزارت علوم فراگیران در میدان پرورش نمی یافتند و در بیمارستانهای منزوی بیشتر با بیماریهای غیر شایع آشنا می شدند خود من که درهمدان موقعی که هنوز اقدام انقلابی ادغام انجام نشده بود از بیمارستان تابعه وزارت علوم بازدید کردم که یک ساختمان مسکونی را تبدیل به بیمارستان کرده بودند و بیماریهای غیر شایع مثل بیماری کوشینگ آنجا بستری بودند و بیماران با بیماریهای شایع به بیمارستان اصلی مرکز استان در وزارت بهداری وقت مراجعه می کردند که امکانات درمانی در آنجا بیشتر و اکثر متخصصین آنجا حضور داشتند. ادغام آموزش با بهداشت و درمان سبب شد که بیمارستانهای اصلی مراکز استانها در کنار آموزش قرار بگیرند که دو فایده بزرگ داشت هم فراگیران خود بهره آموزش عملی و جامعه نگر از بیماریهای شایع می برند هم خود ناظر رفتارهای درمانی بودند که موجب ارتقاء سطح علمی اساتید می شدند چون برای تدریس باید سطح علمی خود را بالا می بردند و با علم روز آشنا می شدند در مجموع ادغام آموزش با بهداشت و درمان باعث ارتقاء سطح علمی بیمارستانهای اصلی استانها و نیز دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز بهداشتی و خانه های بهداشت گردید.

با ادغام آموزش در بهداشت و درمان پیشرفت شگفت انگیز جمهوری اسلامی در زمینه پزشکی در بستر انقلاب شکوهمند اسلامی بعنوان میوه و ثمره انقلاب به خصوص در زمینه تحقیقات پزشکی و ارتقاء سطح علمی در پزشکی کشور موجب خودکفائی در بسیاری از زمینه های پزشکی گردید.از جمله قبل از ادغام، ارز هنگفتی از کشور بایت اعزام بیماران به خارج از کشور صرف می شد و بیماران در این مسیر دچار زحمات و صدمات مالی و جسمی زیاد می شدند. بعلاوه پزشکان خارجی برای حل مسائل درمانی استخدام می شدند. که نصف حقوق خود را به دلار به کشور متبوع خود می فرستادند. پزشکان خارج با سطح علمی خوب به کشورهای غربی می رفتند و پزشکان با سطح علمی پایین به کشور ما می آمدند که با پزشکی بومی ما هم آشنا نبودند و موجب  مشکلات فراوان بهداشتی درمانی می شدند.

با تاسیس دانشگاههای علوم پزشکی مراکز استانها و ایجاد مراکز تحقیقاتی متعدد در رشته های مختلف و تربیت متخصصین کار آمد نیاز به پزشکان خارجی و اعزام به خارج مرتفع شد و ذخیره ارزی حاصله از این طریق برای ارتقاء آموزش و بهداشت و درمان کشور صرف شد. به این ترتیب  روند فوق در استخدام پزشکان خارجی و اعزام به خارج معکوس و ایران به عنوان قطب پزشکی در آموزش و تحقیقات منطقه تبدیل شد. امروز بیماران زیادی از کشورهای مختلف جهت درمان های پیچیده و صعب العلاج مثل جراحیهای قلب و عروق، ترمیمی و عمل های پیچیده چشم پزشکی و عملهای مشابه در رشته های مختلف به کشور ما مراجعه می کنند لذا نه تنها در توریسم درمانی موقعیت ممتازی داریم بلکه توریسم آموزشی هم گسترش پیدا کرده و فراگیران قابل توجهی از کشورهای منطقه برای آموزش تخصصی و فوق تخصصی به ایران می آیند.

به عنوان مثال قبل از ادغام برای اعزام برای پیوند به آمریکا 100 هزار دلار و انگلیس 50 هزار دلار پرداخت می شد.در حالیکه امروز نزدیک به 55 هزار پیوند کلیه با موفقیت بالا در کشور انجام شده و ذخیره ارزی حاصل از آن حدود 5000،000،000 دلار فقط از یک بیماری صرفه جوئی شده و اگر عدم دیالیز در این بیماران که هزینه آن 6 برابر پیوند کلیه است به اهمیت موضوع بیشتر پی می بریم جراحان و متخصصینی که در بستر ادغام در داخل کشور آموزش دیده اند این دستاوردهای عظیم مشابه این را برای کشور کسب نمودند و ذخیره ارزی حاصل صرف تجهیز مراکز و ارتقاء شاخص های بهداشتی کشور گردیده است .

پس از ادغام آموزش در بهداشت و درمان سالیانه 5000 تا 7000 پزشک به جای 400 مورد در زمانی دروزارت علوم بود تربیت شدند زیراکه وزرات بهداشت به نیاز کشور اشراف داشت در حالیکه دغدغه و اولویت اول وزارت علوم رفع مشکلات بهداشتی درمانی کشور نبود لذا در تربیت کمی پزشکان عنایت چندانی نداشت، غافل از اینکه پیشرفت کمی موجب رقابت و در نهایت پیشرفت کیفی و توانست مراکز آموزشی تحقیقاتی جدید ایجاد نماید.

اپیدمی کووید به خوبی کارائی ادغام آموزش و درمان را نشان داد که اثر گذاری دانشجویان و دستیاران تخصصی و فوق تخصصی در کنترل علمی این بیماری را در کشور نشان داد. در جنگ تحمیلی نیز وزارت بهداشت توانست با اعزام اساتید به جبهه های دفاع مقدس و مناطق کم برخوردار، تاریخ بی نظیری در پزشکی کشور به ثبت برساند.در حال حاضر دانشگاههای علوم پزشکی پیشرو، فعالیت های متنوعی را در این زمینه انجام داده اند که بسیاری ازموفقیت های حوزه فناوری سلامت مرهون این فعالیت ها است. حضور 1400 شرکت دانش بینان حوزه سلامت با گردش مالی بیش از 40 هزار میلیارد ریال و تولید 4500 محصول دانش بینان حوزه سلامت د رشرکت های دانش بینان متکی بر دانش بومی و حضور در بازار داخلی و همچنین تولید 2422 محصول دانش بینان حوزه سلامت درشرکت های دانش بینان مستقر در دانشگاههای علوم پزشکی به منظور تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی از دیگر دستاوردهای ادغام در حوزه فناوری های حوزه سلامت می باشد.

این دستاوردهای فنی از طریق تعامل دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز تحقیقاتی پزشکی با دانشگاههای فنی و غیر پزشکی حاصل شده لذا ادغام نه تنها مانع همکاری دانشگاههای پزشکی و غیر پزشکی نشده بلکه دانشگاههای غیر پزشکی را از کلاس درس به میدان عمل و تولید دعوت و مشارکت داده است.

با تقدیم احترام

دکتر ناصر سیم فروش

مشاور عالی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی

دکتر امیر صدری امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.