رئیس کل سازمان نظام پزشکی با بیان این که بهترین واکسن ،واکسنی است که زودتر بتوان زد، گفت : ریسک تمام واکسنهای موجود بسیار کمتر از ریسک ابتلا به خود کرونا است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی دکتر محمدرضا ظفرقندی رئیس کل سازمان نظام پزشکی در گفتوگوی کلاب «دآد» در کلابهاوس به سوالاتی پیرامون موج چهارم کرونا و واکسن پاسخ داد. نکات زیر از جمله سخنان او در این گفتوگو با طیف وسیعی از حاضران بود:
📌 اگر زودتر واکسیناسیون با سرعت انجام شود و یک سومِ جمعیت را بتوانیم واکسینه کنیم، مرگ و میر کشور قطعاً یک رقمی خواهد شد. اگر افراد دارای ریسک بالا را هرچه سریعتر واکسینه کنیم، قطعاً مرگ و میر در کشور یک رقمی خواهد شد.
📌 از سه روز پیش توزیعِ واکسن کرونا درمیان کادر درمان بخش خصوصی به نظام پزشکی واگذار شده و خوشبختانه با رضایتمندی بالای کادر درمان همراه بوده است. اما متاسفانه فشارها برای اینکه نظام پزشک متولی واکسیناسیون کادر درمان نماند افزایش یافته است. واکسیناسیون بیماران خاص در اختیار ما نیست.
📌 واردات واکسن کرونا در این ایام نتیجه مذاکرات آقای عراقچی در حاشیه مذاکرات برجام است. پیش از آن حتی ثبت سفارشهای بخش خصوصی به نتیجه نمیرسید.
📌 اگر بخش دولتی هزار بار بگوید واکسنی خوب است، آن اعتماد را ایجاد نمیکند که انجمنهای علمی و افراد برجسته علمی میتوانند ایجاد کنند. نه انجمنهای علمی و نه نمایندهٔ نظام پزشکی به ستاد ملی کرونا دعوت نشدند. از این ظرفیتها باید استفاده کرد.
📌 قوانینی چون لزوم استفاده از ماسک عزم بالاتری میخواهد. در آغاز شیوع کرونا، مکاتبه کردیم که باید سطح تصمیمگیری برای کرونا در بالاترین سطح کشور و با اختیارات ویژه حتی از رهبری باشد. وقتی شما میخواهید قانونی را اعلام و اعمال کنید، ضروریست که امکانات اجرایی و انتظامی داشته باشید.
📌 واکسن تولید داخل خیلی خوب است اما فعلا چند ماه با آن فاصله داریم. مطالبه ما از آذرماه پارسال شروع سریعتر واکسیناسیون با واردات بیشتر واکسن خارجی بوده. واکسنهای ایرانی چون برکت، رازی و پاستور و کوبا همه در فرایند تولید هستند اما واکسن برکت که قرار بود تا آخر بهار آماده شود، با مشکلاتی رو به رو شده است که دیرتر آماده خواهد شد. واکسن پاستور با همکاری کوبا فاز سوم را تازه شروع کرده است.
📌 بهترین واکسن واکسنی است که زودتر بتوان زد، چون ریسک تمام واکسنهای موجود بسیار بسیار کمتر از ریسک ابتلا به خود کرونا است.
📌 ما اشتباه کردیم که در فاز سوم تولید واکسن شرکت نکردیم. شرکت در فاز سه اصلا به معنای موش آزمایشگاهی شدن نیست، کما اینکه خودمان برای واکسنهای داخلی و کوبا این کار را میکنیم. کشورهایی چون ترکیه و امارات در فاز سه واکسنهای چینی شرکت کردند و سهمیه بیشتری گرفتند و الان واکسیناسیون را با سرعت انجام میدهند.
📌 بسیاری از نمایندگان مجلس صراحتا گفتند که هیچ واکسن خارجی نزنید تا واکسن داخل تولید شود. ما اطلاعیه دادیم که واکسن آسترزنکا برای انگلیس نیست و تولید سوئد است بلکه مسیرها باز شود. فوری جمعیتی از نهادها شروع کردند به بیانیه جمع کردن که چرا ما این حرف را زدهایم.
📌 اقدام ضروری کنترلِ بیماریِ کرونا در همهٔ کشورهای موفق مثل کره و نیوزیلند، استفاده از اپلیکیشنها بر اساس رصد تماس(Contact Tracing) بوده است. یعنی تا ده نفر از نزدیکان فرد مبتلا که در تماس بودهاند، تست میدهند و رصد میشوند. با همین مکانیزم از شیوع جلوگیری کردهاند.
📌 بحث استفاده بیشتر از اپلیکیشن رصد مبتلایان را از فروردین سال گذشته دنبال کردیم و با وجود اینکه هم وزارت ارتباطات و هم وزارت بهداشت همراه بودند، بعضی از نهادها به دلایل غیرقابل دفاع اجازه ندادند.
📌 مکرر در نقد سیاسی کردن واکسن و تعلل و تاخیر در محدودسازی تردد و سفر و عملکرد ستاد کرونا و ناهماهنگیها میان مدیران وزارت و رئیس جمهور نوشتیم و مکاتبه کردیم.
انتهای پیام