عضو هیئت داوری بخش کرونای جشنواره «سینماحقیقت» از تنوع ساختاری و مضمونی آثاری که در این دوره نمایش داده شد، خبر داد.
به گزارش ستاد اطلاع رسانی چهاردهمین جشنواره «سینماحقیقت»، ویژه برنامه کرونا برای بررسی مستندهایی که درباره این موضوع ساخته شده و در آخرین روز از برگزاری چهاردهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» با اجرای حامد شکیبانیا انجام شد.
بخش اول این برنامه گفتگو با محمد کیاسالار دبیر رویداد «کروناروایت» (سازمان نظام پزشکی) بود.
کیاسالار درباره رویداد «کروناروایت» که از ابتدای موج اول کرونا و آغاز قرنطینه خانگی شروع شده توضیح داد و جشنواره «سینماحقیقت» را یکی از بهترین همکاریها در این زمینه خواند.
عضو هیئت داوران بخش ویژه کرونای جشنواره «سینماحقیقت»، درباره این دوره از جشنواره و ارزیابی آثار این بخش از نظر موضوعی، گفت: کلیدواژه پاسخ به این سوال، تنوع است. ۱۰۵ اثر به دبیرخانه رسیده بود که ۲۵ اثر در این بخش انتخاب شد. تمام اینها آثار متنوعی از نظر اقلیمی جغرافیایی و هم مضمونی و موضوعی بودند.
دکتر کیاسالار ادامه داد: از قم که شروع کرونا در آنجا بود تا شهرهای دیگراثر به جشنواره رسید. از چگونگی مواجهه کادر درمان و ابتلایشان به کرونا و شهادتشان گرفته تا روایتهایی از همراهی و همدلی مردم برای کمکهای داوطلبانه.
کیاسالار ادامه داد: فیلمهایی هم بود که تبعات اقتصادی و اجتماعی کرونا را نشان میداد و موضوعات کمتر دیده و گفته شده مانند سوگ کرونایی. آثار بسیار متنوع بود و ارزش ثبت و سند شدن داشت.
او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا درباره فرهنگ اجتماعی که باید اصلاح میشد هم فیلمی در جشنواره بود؟ گفت: یکی از فیلمها، کارگردان خودش به کرونا مبتلا شده بود و به پاس قدردانی از کادر درمان سراغ مردمی رفته بود که رعایت نمیکردند و پاسخهای متنوع آنها را منعکس کرده بود.
کیاسالار خاطرنشان کرد: دو نگاه به ساخت مستند کرونایی هست، یکی اینکه باید صبر کرد تا از واقعه فاصله بگیریم و پژوهش شکل بگیرد اما نگاه دیگر به ثبت سند تاکید دارد که باید در همین بحبوحه کرونا شکل بگیرد. اما آسیبشناسی این مسأله میتواند از جمله مستندهایی باشد که در آینده با تحقیق و پژوهش شکل میگیرد.
او همچنین در پاسخ به سوالی دیگر درباره تلاش برای روایت تاریخ نزدیک در آثار کرونایی گفت: در این زمینه کتابهایی مانند «کرونا به روایت رسانه» و «کرونا به روایت رادیو و تلویزیون» آماده شده که منتظریم در رویدادهایی مناسب، رونمایی شود. اساسا شکلگیری «کرونا روایت» با این ایده بود که ثبت تاریخی از این بازه زمانی داشته باشیم.
احمد الستی عضو هیئت داوران بخش ویژه کرونا چهاردهمین جشنواره سینماحقیقت، مهمان بعدی این مراسم بود که درباره تجربه تماشای آثار این بخش گفت: نکته مهم این است که این فیلمها راجع به قربانیان کروناست. به ندرت چیزی درباره خود کرونا در این آثار میدیدیم. که البته جواب چرایی آن روشن است، باید منتظر بمانیم و ببینیم که چقدر اطلاعات علمی دقیقی از کرونا به دست میآوریم.
الستی با اشاره به تجربههای جدیدی که در این دوره برای مستندها به دست آمد که هنوز ظرفیتهای آن کشف و تمرین نشده است، گفت: به طور مثال، باید گرامر تازهای برای تصویربرداری از کرونا در نظر گرفت، چون استفاده از قواعد قدیمی کار پر ریسکی است اما مهمتر از آن، بحث زیباییشناسی این فیلمها است.
او یادآور شد: به خاطر خطرناک بودن و ریسک بزرگی که در ضبط این تصاویر است باید بدانیم یکی از قوانین کلی در جهان برای ساخت مستند در بحران، این است که گروه فیلم باید تا حد امکان تقلیل پیدا کند و یک نفره شود. برای همین از تکنولوژی معمول برای تصویربرداری در این مورد نمیتوانیم استفاده کنیم و فقط یک موبایل میتواند کافی باشد.
الستی با تاکید بر اینکه در ساخت مستندهای کرونایی باید به جایی میرسیدیم که تصاویر تکنفره با موبایل بگیریم، گفت: در نتیجه کیفیت تصویر و صدا تقلیل پیدا میکند اما به نظر میرسد چنین چیزی گریزناپذیر است. و هیچ زمانی ضروریتر از بازگشت به این ایده قدیمی، جز امروز و شرایط کرونایی نیست.
او با بیان اینکه «علیرغم تاسف بسیار برای فیلمبردارانی که در جنگ جهانی دوم و انواع جنگها جانشان را از دست دادند اما معتقدم کرونا شرایط خاصتر و خطرناکتری برای گروه مستندساز ایجاد کرده»، گفت: در شرایط کرونا مدتی طول میکشد تا متوجه خطر فیلمساز برای خودش و خانوادهاش شویم.
عضو هیئت داوران بخش کرونا در جشنواره سینماحقیقت یادآور شد: گروه کوچک فیلم معیاری است که باعث میشود دکوپاژ متفاوتی داشته باشید و قواعد دکوپاژ کلاسیک و حتی مدرن اینجا اصلا کار نمیکند و باید به یک زیباییشناسی متوسل شویم که عده بسیاری در سینمای مستند آن را نفی میکنند. به طور مثال با این سوال روبهرو میشویم که آیا واقعا ضبط تصاویر مخفیانه علیرغم ضرورتش، درست است؟ این مسألههای اخلاقی در ساخت مستندهای کرونایی مطرح است و باید در موردش تصمیم گرفته شود.
الستی تصریح کرد: آنهایی که به دور از آلودگی بودند مستندهایشان خیلی جالبتر هم شده بود. اما آنهایی که در محیط آلوده بیمارستان کار کردند فداکاری بزرگی کردند. و بیشتر درباره کسانی بود که در این حوزه قدم گذاشتند و موقعیتهایی را تصویربرداری کردند که سخت تماشاگر را احساساتی میکند اما بایستی بدانیم
اولین باری است که سینمای مستند با پاندمی روبهروست و چیز زیادی درباره آن نمیدانیم. تازه داریم وارد این حیطه خطرناک و در عین حال غیر قابل گذشت میشویم و بایستی به این فکر باشیم که این فیلمها موقعیتهایی را پایهگذاری میکند که بایستی بعد از این به بحث گذاشته شوند که دکوپاژ، تکنولوژی، و ساختار متفاوتی میطلبد.
الستی در پایان خاطرنشان کرد: این تعلیق جامعه در برابر کرونا در فیلمهای مستند هم دیده میشود بهطوری که میبینیم همه پایانی رها شده دارند. چون کسی نمیداند چگونه باید این درام را به پایان برساند.
در پایان این برنامه، با حضور محمد حمیدیمقدم دبیر چهاردهمین جشنواره «سینماحقیقت»، احمد الستی، از کتاب «دوربین شخصی، سینمای ذهنی و فیلم جستار» نوشته لائورا راسکارلی با ترجمه محمدرضا فرزاد رونمایی شد.
محمد حمیدیمقدم در این آیین رونمایی گفت: مبحث جدیدی که در جشنواره سینماحقیقت امسال به عنوان یک بخش ویژه درنظر کرفتیم «کرونا» بود که آقایان الستی، کیاسالار و اسکویی در آن برای داوری قبول زحمت کردند و آقای محمدرضا فرزاد که همت کرد تا در این جشنواره ترجمه این کتاب ارزشمند به پایان برسد.
دبیر چهاردهمین جشنواره «سینماحقیقت» با اشاره به اینکه این کتاب نقش مهمی در فیلمسازی شخصی دارد، گفت: در اندازه بضاعت خودمان سعی کردیم دو کتاب مهم را در این دوره از جشنواره رونمایی کنیم.
حمیدیمقدم در پایان با اشاره به اینکه مخاطبان جدیدی از طریق پلتفرمهای برخط به جمع مخاطبان جشنواره سینماحقیقت اضافه شده اند، از استقبال از مراسم و بزرگداشتهای این دوره خبر داد و افزود: از همه مخاطبان جشنواره «سینماحقیقت» دعوت میکنیم که فردا ساعت ۱۷.۳۰ برنامه اختتامیه جشنواره را که همراه با معرفی برگزیدگان است، تماشا کنند.