جمعه، 2 آذر 1403

ترکیب مرگبار کووید-۱۹ و آنفلوانزا؛ از واکسن آنفلوانزا چه می‌دانیم؟

ترکیب مرگبار کووید-۱۹ و آنفلوانزا؛ از واکسن آنفلوانزا چه می‌دانیم؟
طبق گفته متخصصان و پزشکان، تزریق واکسن آنفلوانزا امسال به‌دلیل بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ بیش از سال‌های گذشته دارای اهمیت است.

شرکت بزرگ داروسازی سانوفی قصد دارد ۱۵ درصد واکسن آنفلوانزا بیشتر تولید کند.

 

جان شیور، رئیس بخش تحقیقات و توسعه واکسن‌های این شرکت، هفته گذشته گفت: «واکسن‌های آنفلوانزا موثر هستند و می‌توانند بار زیادی از زیرساخت‌های پزشکی ما بردارند.»

شرکت‌های دیگر داروسازی نیز چنین افزایش تولیدی را پیگیری می‌کنند.

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده آمریکا، تولید واکسن آنفلوانزا برای پاییز و زمستان سال جاری به مجموع ۱۹۴ تا ۱۹۸ میلیون دوز رسیده است.

 

لارنس گوستین از متخصصان دانشگاه جورج تاون به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «خیلی نگران پاییز هستم. مردم به آنفلوانزا فکر نمی‌کنند، آن‌ها تنها به فکر کووید-۱۹ هستند.»

آقای گوستن پیش از این در مجله پزشکی جاما خواستار یک اقدام وسیع در این زمینه شد و حتی معتقد است که باید واکسیناسیون اجباری آنفلوانزا در مدارس انجام شود.

اما در حال حاضر چه سوال‌هایی درباره واکسن آنفلوانزا مطرح است و چه نگرانی‌هایی وجود دارد؟ این گزارش به برخی سوال‌ها پاسخ داده است.

آیا تزریق واکسن آنفلوانزا محدوده سنی دارد؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده توصیه می‌کند به تمام افراد هر سال واکسن آنفلوانزا تزریق شود. محدوده سنی برای دریافت این واکسن از نوزادان بالای شش ماه تعیین شده است. با این حال توصیه مراکز پزشکی فرانسوی تفاوت دارد و آن‌ها بیشترین توصیه برای تزریق اجباری این واکسن را روی افراد در معرض خطر از جمله افراد بالای ۶۵ سال متمرکز کرده‌اند. اما به‌طور کلی محققان بر این باور هستند که برای افراد بالای ۶۵ سال باید دوز بالایی از واکسن تزریق شود تا در افراد مسن بهتر عمل کند.

چه زمانی واکسن را تزریق کنیم؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده توصیه می‌کند، افراد از ماه سپتامبر (شهریور-مهر) تا ماه اکتبر (مهر-آبان) واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند چراکه چند هفته طول می‌کشد تا واکسن به‌طور کامل اثر محافظتی خود را با تولید پادتن پیدا کند. با این حال این مرکز می‌گوید که بعد از این تاریخ افراد باز هم می‌توانند واکسینه شوند چراکه واکسینه شدن خیلی بهتر از هرگز واکسینه نشدن است.

این واکسن معمولا تا ماه ژانویه سال بعد نیز در دسترس است. پزشکان معتقدند تا زمانیکه ویروس‌های آنفلوانزا در گردش هستند، واکسیناسیون باید ادامه یابد.

واکسن‌های آنفلوانزا از چه ویروس‌هایی محافظت می‌کند؟

ویروس‌های آنفلوانزای بسیار متفاوتی وجود دارد و آن‌ها به‌طور دائم در حال تغییر هستند. ترکیب واکسن‌های آنفلوانزا در ایالات متحده آمریکا هر سال مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت نیاز برای مطابقت با ویروس‌های آنفلوانزا به روز می‌شوند. اما واکسن‌های آنفلوانزا در برابر سه یا چهار ویروس (بسته به نوع واکسن) که رایج‌ترین آن‌ها هستند، محافظت می‌کند.

آیا واکسن آنفلوانزا را از همین حالا (تابستان) می‌توان دریافت کرد؟

بسیاری از محققان می‌گویند که تزریق واکسن آنفلوانزا در ماه‌های ژوئیه یا اوت بسیار زود است.

اوج بیماری آنفلوانزا چه زمانی است؟

آنفلوانزا از ماه دسامبر تا فوریه اوج می‌گیرد اما در ماه مارس کمتر و کمتر می‌شود.

چه افرادی بیشترین ضرورت را برای واکسیناسیون دارند؟

گرچه تمام افراد بالای شش ماه می‌توانند واکسینه شوند و در شرایط فعلی این موضوع توصیه می‌شود اما برای افراد در معرض خطر این توصیه جدی‌تر است:

-افراد باردار

-کسانیکه در مراکز درمانی کار می‌کنند یا به طور مرتب در این مراکز حضور دارند

-بیماران مبتلا به آسم، سرطان، بیماری‌های مزمن ریوی، دیابت، بیماری‌های قلبی، کلیوی یا کبدی، اچ آی وی، سندروم متابولیک و ...

 

تفاوت آنفلوانزا و کووید-۱۹ چیست؟

آنفلوانزا و کووید-۱۹ هر دو بیماری مسری دستگاه تنفسی هستند اما به دلیل ویروس‌های مختلف ایجاد می‌شود. کووید-۱۹ در اثر عفونت با ویروس جدید کرونا ایجاد می‌شود و آنفلوانزا در اثر عفونت با ویروس‌های آنفلوانزا به وجود می‌آید. از آنجا که برخی از علائم آنفلوانزا و کووید-۱۹ مشابه هستند، ممکن است تشخیص تفاوت بین آن‌ها بر اساس علائم دشوار باشد و حتی نیاز به آزمایش باشد.

آیا در پاییز و زمستان امسال آنفلوانزا همراه با کووید-۱۹ وجود خواهد داشت؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده می‌گوید که نمی‌توان با اطمینان گفت که چه اتفاقی در پاییز و زمستان رخ می‌دهد اما به احتمال زیاد ویروس آنفلوانزا و ویروس کرونا هر دو گسترش پیدا می‌کنند. در این زمینه تزریق واکسن آنفلوانزا از هر زمان دیگری اهمیت بیشتری خواهد داشت.

آیا ممکن است یک فرد همزمان مبتلا به آنفلوانزا و کووید-۱۹ شود؟

بله. ممکن است آنفلوانزا و سایر بیماری‌های تنفسی با کووید-۱۹ همزمان در یک نفر پدیدار شود. متخصصان حوزه پزشکی همچنان در این موضوع در حال تحقیق هستند.

آیا آزمایشی وجود دارد که بتواند هم آنفلوانزا و هم کووید-۱۹ را تشخیص دهد؟

بله. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده می‌گوید توانسته است آزمایش‌ها را به‌ گونه‌ای توسعه دهد که ویروس‌های آنفلوانزای فصلی نوع A و B و همچنین ویروس جدید کرونا با نام SARS CoV-2 را بررسی کند. آزمایش و بررسی همزمان این ویروس‌ها به مسئولان بهداشت عمومی، اطلاعات مهمی درباره شیوع آنفلوانزا و کووید-۱۹ برای اقدام‌های پیشگیرانه ارائه می‌کند. این آزمایش همچنین باعث صرفه‌جویی در وقت نیز می‌شود و نتایج آزمایش‌ها سریع مشخص می‌شود.

آیا کووید-۱۹ خطرناک‌تر از آنفلوانزا است؟

آنفلونزا و کووید-۱۹ هر دو می‌توانند منجر به بیماری جدی و حتی بستری شدن در بیمارستان و مرگ شود. در حالیکه هنوز اطلاعات زیادی درباره کووید-۱۹ وجود ندارد اما به نظر می‌رسد که کووید-۱۹ کشنده‌تر از آنفلوانزای فصلی باشد. با این‌حال نتیجه‌گیری از داده‌های فعلی خیلی زود است.

آیا واکسن آنفلوانزا از کووید-۱۹ هم محافظت می‌کند؟

دریافت واکسن آنفلوانزا فرد را در برابر کووید-۱۹ محافظت نمی‌کند اما واکسیناسیون آنفلوانزا دارای مزایای بسیار مهم دیگر است. واکسن آنفلوانزا می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری، بستری شدن در بیمارستان و حتی احتمال مرگ را کاهش دهد.

وضعیت واکسن آنفلوانزا در ایران چگونه است؟

حسن صفاریه، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر ایران از اقدامات انجام شده جهت تامین دو میلیون و ۱۵۰هزار دوز واکسن آنفلوانزا برای سال جاری خبر داد و گفت: «این واکسن ها از برندهای مرغوب اروپایی تامین خواهد شد و حداکثر تا شهریور ماه در تهران خواهد بود. واکسن ها در داروخانه های هلال احمر در سراسر کشور توزیع خواهد شد.»

آیا واکسن ایرانی آنفلوانزا هم وجود دارد؟

محمدرضا شانه ساز، رییس سازمان غذا و دارو ایران گفت: «امسال برای اولین بار واکسن ملی و ایرانی آنفلوانزا در کشور خواهیم داشت و امیدواریم پاییز امسال حدود یک میلیون دوز از این واکسن ایرانی تولید شود.»

 

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.