پنجشنبه، 6 دی 1403

کرونا مشکلات روان شناختی را افزایش می‌دهد

کرونا مشکلات روان شناختی را افزایش می‌دهد
استاد روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در خصوص افزایش عوارض روانی در دوران شیوع کرونا گفت: شواهد قبلی، تجربیات گذشته و اطلاعات پراکنده نشان می‌دهد که به احتمال زیاد مشکلات روان شناختی و روانپزشکی بر اثر همه‌گیری کرونا در کشور افزایش یافته است.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پزشکی به نقل از ایرنا، احمدعلی نوربالا روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هرچند شواهد موجود و همچنین انجام تحقیقات پراکنده، نشان دهنده این موضوع است اما تاکنون مستندات و مدارک علمی در این مورد، گزارش نشده و به همین دلیل به صراحت نمی توان گفت که علائم استرس، اضطراب و افسردگی تداوم پیدا می کند یا نه؟

وی تاکید کرد که مشکلات روان شناختی و روانپزشکی به احتمال زیاد در کشور بیشتر شده است اما افراد از ترس همه گیری کرونا جرات نمی کنند به مراکز درمانی مراجعه کنند.

نوربالا به برگزاری پیمایش ملی سلامت روان اشاره کرد و گفت: با حمایت معاونت پژوهشی وزارت بهداشت بنا داریم در پاییز امسال، پیمایش ملی سلامت روان را برگزار کنیم تا ارزیابی نسبتا جامع کشوری از این وضعیت داشته و این اطلاعات را در اختیار دست اندرکاران و مسئولان نظام سلامت قرار دهیم.

 

اضطراب ناشی از کرونا، خطرناک است 

وی با اشاره به اینکه بیماری کرونا در بین مردم اضطراب ایجاد کرده است، گفت: این موضوع می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و سبب بیشتر شدن این همه گیری شود و آسیب پذیری افراد را بیشتر کند که این مساله برای مردم خطرناک است.

متخصص روانپزشکی افزود: اضطرابی که در عموم بر اثر شیوع کرونا به وجود آمده، سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و در نتیجه آسیب پذیری افراد برای ابتلا به بیماری های عفونی از جمله عفونت ویروسی بیشتر شده است.

وی به تشدید اضطراب در برخی از افراد یا بروز این عارضه بر اثر شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: وسواس سلامت، فوبیا (ترس های مرضی)، حملات ترس و وحشت و اختلال استرس بعد از سانحه از جمله آسیب های روانی است که احتمال بروز یا تشدید آنها در این دوره وجود دارد. 

 

عوارض روانی قابل توجه ناشی از شیوع کرونا

وی با اشاره به اینکه در آینده نزدیک با عوارض روانی قابل توجه ناشی از شیوع کرونا مواجه خواهیم بود، گفت: شواهدی در زمینه حوادث بیولوژیک قبلی مانند سارس و مرس وجود دارد که این موضوع به صورت محسوس دیده شده است. 
نوربالا تاکید کرد: به نظر می رسد در کشور ما اثرات روانی ناشی از کرونا، بیشتر باشد. به این دلیل که ما ضمن داشتن عوارض کرونا، با موضوعاتی مانند تحریم های اقتصادی و افسار گسیختگی قیمت ها مواجه هستیم که عوارض روانی ناشی این بیماری را به صورت قابل توجه افزایش خواهد داد.

وی ادامه داد: عوارض جسمی و روانی حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله یا حوادث دست ساز بشر همچون آتش سوزی، انفجار و جنگ یا حوادث بیولوژیک و زیستی، به صورت هرمی است که نوک آن افراد فوتی و کشته شدگان هستند. پس از این گروه مجروحان و مصدومان و بخش دیگر افراد دچار مصدومیت و معلولیت های مزمن قرار دارند.


نوربالا گفت: حجم قابل توجهی از این هرم، به عوارض روانی حاد و مزمن اختصاص پیدا می کند که متاسفانه مداوم و پایدار هستند حتی در برخی مواقع ۴۰ سال بعد از حوادثی مانند جنگ ممکن است شاهد بیماری های روانی باشیم.

 

راهکارهای پیشگیری از عوارض روانی ناشی از کرونا 

وی به راهکارهای پیشگیری از عوارض روانی ناشی از بیماری کرونا اشاره کرد و گفت: حفظ آرامش و خونسردی، داشتن توسل، توکل به خدا و ائمه معصومین (ع)، گسترش مولفه های روانشناختی مثبت، داشتن نگاه امیدوارانه و تاب آورانه و همچنین خودمراقبتی از مهمترین راهکارها برای پیشگیری از عوارض روانی ناشی از این بیماری است. 

نوربالا با اشاره به اینکه مردم باید آرامش و خونسردی خود را حفظ کنند، ادامه داد: مردم در این دوران هر اندازه آرامش داشته یا بر رفتار و عملکرد خود مسلط  باشند، هم برای خودشان و هم برای نظام سلامت مفید است.

وی تاکید کرد: در همه ایام به خصوص در این مقطع به نظر می رسد که توجه، توکل و توسل به خدا و اولیای الهی بسیار کمک کننده است. خدای عالم، قادر، حکیم و در عین حال مستجاب الدعوه، می تواند مشکلات ما را برطرف کند. بسیار مفید است که مردم روی این موضوع تمرکز داشته و به خدا، انبیا و اولیا الهی متوسل شوند.

نوربالا بر لزوم گسترش مولفه های روانشناختی مثبت در این زمانه تاکید کرد و گفت: از جمله مولفه های روانشناختی مثبت می توان به این موضوع اشاره کرد که نزدیک به ۸۰ درصد مردم مبتلا به نوع سبک بیماری مبتلا می شوند که نیاز به بستری ندارد و درصد قابل توجهی از بقیه بیماران، هم مداوا می شوند.   

وی، نگاه امیدوارانه در پیشگیری از عوارض روانی ناشی از بیماری کرونا بسیار مفید دانست و گفت: نگاه امیدوارانه به این معنی که همه کادر پزشکی و درمانی یا به عبارتی نظام سلامت، حضور موثر در صحنه دارند و همه آنان بسیج شدند تا این بیماری را درمان کنند. این نگاه خیلی کمک می کند که عوارض بیماری به حداقل برسد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: نگاه تاب آورانه به این معنی است که ما بدانیم همه انسان ها، کم و بیش با مشکلات و سختی هایی مواجه هستند و باید سعی کنیم با این سختی ها مواجه شده و با آنها مقابله کنیم.

نوربالا افزود: نگاه خودمراقبتی به معنی رعایت همه دستورالعمل و پروتکل ها است که این اقدام کمک می کند یا عوارض نداشته باشیم یا آسیب ها به حداقل برسند.

وی همچنین تاکید کرد که عمدتا یکسری راهکارهای پیشگیری توسط مسوولان وزارت بهداشت عمدتا در حوزه متخصصان عفونی و همه گیر شناسی مطرح می شود که همه ما باید آنها را رعایت کنیم.

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.