🔸️ ۶ علامت جدید: CDC اخیرا ۶ علامت جدید به لیست سمپتومهای کووید۱۹ افزوده که عبارتند از:
- حس سرما و لرز Chill
- لرزیدن همراه با Chill
- درد عضلانی
- سردرد
- گلودرد
- از دست رفتن بویایی و چشایی
این علائم به سمپتومهای اصلی سابق شامل تب، سرفه، تنگی و سختی نفس افزوده شد.
🔸️ ایمنی: WHO در حال حاضر به دلیل نامشخص بودن وضعیت ایمنی بلند مدت کووید۱۹، نگران ابتلای مجدد بهبودیافتگان است. دادن پاسپورت ایمنی Immunity Passports به بهبود یافتگان جهت ترخیص، خروج از قرنطینه و برگشت به کار پس از بهبودی هنوز زیر سوال است بخصوص که بهبودیافتگان خیلی نگران سایرین نیستند.
🔸️انتقال پیش از علائم در کادر درمانی و بیماران مراکز بازتوانی: از ۸۹ کادر Skilled Nursing Facility (SNF) در ایالت واشنگتن ۶۴٪ آنها تست ژنتیکی مثبت برای ویروس ۲۳ تا ۲۶ روز پس از کشف اولین مورد داشتند. از این تعداد ۵۶٪ بدون علامت بودند هرچند بعدا علائم را بروز دادند. میزان مرگ و میر آنها رقم قابل تامل ۲۶٪ بوده است. بنابرین تست ژنتیکی ویروس در SNFs باید روتین و اجباری شده و شامل همه افراد با یا بدون علامت گردد.
🔸️هشدار برای کلرکین: طبق اخطار FDA هرگونه مصرف کلرکین و هیدروکسی کلرکین برای کووید۱۹ دربیرون از بیمارستان و یا خارج از کلینیکال ترایالها بخاطر خطرات قلبی کشنده آنها ممنوع است. یک مطالعه عنوان نموده که مصرف همزمان هیدروکسی کلرکین و آزیترومایسین باعث افزایش QTC interval از میانگین ۴۳۵ms به ۴۶۳ms شد که در ۱۱٪ موارد با افزایش QTC interval تا حد ۵۰۰ms همراه بوده که یک مارکر قوی برای آریتمی بدخیم است.
🔸 دریافت کنندگان پیوند کلیه: در یک گزارش از بیمارستانی در نیویورک ۳۶ دریافت کننده بزرگسال کلیه در تست کووید۱۹ مثبت شدند که از آنها تنها ۵۸٪ تب اولین علامت بود. میزان CD3 و CD4 و CD8 پایینتر از جمعیت عمومی بود. لذا بهترین اقدام برای آنها کاهش دوز داروهای ضدایمنی پس از پیوند است. سرعت پیشرفت علائم در این بیماران شدید بود و ۲۸٪ آنها ظرف ۳ هفته فوت شدند.
۶) وضعیت روانی کودکان: طبق یکتحقیق حدود ۲۳٪ کودکان دبستانی قرنطینه شده در ایالت هوبی چین دچار سمپتومهای افسردگی بودند و ۱۹٪ نیز علائم اضطرابی داشتند که نیازمند درمان و رسیدگی بودند.
🔺اکنون علاوه بر افزودن ۶ علامت جدید به لیست سمپتومهای کووید۱۹ باید بطور جدی مواظب سلامت روانی کودکان و چگونگی طرح درمان ضدایمنی دریافت کنندگان پیوند کلیه نیز بود و در عین حال برای برگشت به کار و اجتماع بهبودیافتگان تا منفی شدن تست های تشخیص ویروس و یا مثبت شدن IgG/IgM تعجیل ننمود.
✍ دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
کارگروه تازههای پژوهشی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور
منابع:
1) www.who.int/news-room/commentaries/detail/immunity-passports-in-the-context-of-covid-19
2) www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
3) PMID: 32329971 & 32329975 & 32329784
4) www.nature.com/articles/s41591-020-0888-2
5)www.ptcommunity.com/wire/coronavirus-covid-19-update-fda-reiterates-importance-close-patient-supervision-label-use
📝کانال تلگرامی تازههای پژوهشی کرونا