به گزارش اداره کل روابط عمومی و به نقل از ایرنا؛ علی رضا اولیایی منش درباره خرید راهبردی خدمات سلامت افزود: بر اساس شواهد علمی و توصیههای سازمان جهانی بهداشت، نظامهای سلامت به سمت خرید راهبردی خدمات سلامت برای کنترل هزینهها و افزایش کارایی و ارتقای بهره وری حرکت میکنند.
وی ادامه داد: خرید راهبردی خدمات سلامت در حال حاضر به عنوان محور اصلی ارتقای کارایی در نظام سلامت مطرح است و هیچ راه چارهای در نظامهای سلامت دنیا به جز حرکت به سمت خرید راهبردی خدمات سلامت وجود ندارد.
رئیس سابق دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت درباره موانع اجرای خرید راهبردی خدمات سلامت در کشور بیان کرد: در حال حاضر برای اجرای خرید راهبردی خدمات سلامت مشکلات زیرساختی داریم، زیرا سازمانهای بیمه گر درمانی اختیار و مسئولیت لازم را در این زمینه ندارند.
اولیایی منش گفت: اگر قرار باشد سازمانهای بیمهگر درمانی، خدمات سلامت را با قیمتهای مختلف و بر اساس کیفیت خریداری کنند، نمیتوانند این کار را انجام بدهند. زیرا تعرفهای در ابتدای سال مشخص شده و ثابت است. سازمانهای بیمه گر مجبور هستند با همان تعرفه خرید خدمت انجام دهند. هرچند نظام اعتباربخشی بیمارستانی وجود دارد، اما واقعیت این است که باید خدمات بر اساس کیفیت قیمت گذاری شود. در این زمینه کیفیت و رضایت مندی بیمار و پاسخگویی و رعایت اصول اخلاقی علاوه بر کیفیت بالینی اهمیت دارد.
رئیس مرکز تحقیقات عدالت در سلامت اظهار داشت: سازمانهای بیمهگر باید بتوانند خدماتی را خریداری کنند که هزینه اثربخش دارد. زیرا ممکن است بسیاری از خدمات اثربخشی لازم را نداشته باشند و باید این موارد هر سال مورد بازنگری قرار بگیرند.
علی رضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز پیش از این در همین رابطه گفته بود: در قانون برنامه ششم توسعه به بیمههای درمانی دو تاکید مهم شده است. اول اینکه بیمههای درمانی موظف به انجام خرید راهبردی خدمات سلامت هستند و دوم اینکه بر مبنای پرونده الکترونیک سلامت، خرید خدمت انجام دهند.
امیر حسین تکیان، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات عدالت در سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز پیش از این درباره انجام خرید راهبردی خدمات سلامت به ایرنا گفته بود: یکی از پیش نیازهای مهم برای خرید راهبردی خدمات سلامت در نظام سلامت، تامین مالی مناسب است. برای پوشش همگانی سلامت که کشور ما نیز به اجرای آن متعهد شده، باید منابع پایدار مالی برای نظام سلامت در نظر گرفت.
به گزارش ایرنا، انجام خرید راهبردی خدمات سلامت توسط سازمانهای بیمهگر بعد از تعیین بسته و نیاز جامعه توسط تولیت یعنی وزارت بهداشت اتفاق میافتد. در جریان خرید راهبردی، منابع جمع آوری شده صرف خرید خدمات میشود. این کار به دو شکل خرید منفعل و راهبردی انجام میشود. در خرید منفعل، بودجه پیشبینی شده و مشخص به پرداخت صورتحسابها اختصاص پیدا میکند، اما در خرید راهبردی، بیمه وارد فرآیند خرید میشود و بررسی میکند که چه خدمتی را از چه کسی و با چه قیمتی بخرد و چطور پرداخت کند.
انتهای پیام