امروز 29 سپتامبر 2019 میلادی، برابر هفتم مهرماه 1398 مصادف با روز جهانی قلب است. اهمیت قلب همان بس که همچون ارگانهای حساس بدن یکی یک دانه است و در مرکز بدن در محاصره فوجی از دنده های استخوانی قراردارد.
بیماریهای قلب و عروق یکی از مهمترین علل مرگ و میر در کشور ما محسوب میشود. یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای قلب و عروق، تنگی شریانهای کرونری قلب میباشد. از ریسک فاکتورهای اصلی این بیماری میتوان به دیابت، پرفشاری خون، دیس لیپدمی و مصرف سیگار اشاره نمود. البته بیتحرکی و رژیم غذایی نامناسب به خصوص مصرف نمک و چربی زیاد از موارد مهم تشدید ریسک فاکتورهای بیماری ایسمک قلبی میباشد.
خوشبختانه اقدامات بسیار خوبی در جهت کنترل و درمان بیماریهای مختلف قلبی و عروقی در کشور ما ایجاد شده است. به طور مثال میتوان به روشهای غیر تهاجمی پیشرفته تا اقدامات تهاجمی جهت تشخیص و درمان به موقع این بیماریها اشاره نمود. یکی از این اقدامات مهم باز نمودن سریع عروق کرونری قلبی (Primary PCI) از طریق آنژیوپلاسی اولیه میباشد. با این روش میتوان شدت آسیب به میوکارد قلبی را به حداقل رساند و از بروز نارسایی قلبی بعدی پیشگیری کرد.
همزمان با درمانهای پیشرفته بیماریهای قلبی عروقی، اقدامات لازم جهت پیشگیری از این بیماریها در کشور آغاز شده است. یکی از مهمترین این اقدامات غربالگری و بررسی از نظر پرفشاری خون در افراد به ظاهر سالم جامعه است. پرفشاری خون در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود، میتواند عوارض بسیار زیادی از جمله آسیب به مغز، چشم (شبکیه)، قلب و کلیهها ایجاد نماید. ولی تشخیص به موقع و درمان صحیح به کنترل این بیماری و پیشگیری از عوارض بعدی منجر خواهد شد. اصلاح سبک زندگی از موارد بسیار مهمی است که در پیشگیری از بسیاری بیماریها من جمله قلبی عروقی کمک کننده میباشد. افزایش تحرک جسمانی و ورزش و نیز مصرف غذای مناسب (پرهیز از مصرف زیاد نمک، شیرینی و چربی به خصوص غذاهای آماده) از جمله موارد مهم جهت اصلاح سبک زندگی میباشد.