جمعه، 21 اردیبهشت 1403
  
  • 1398/09/02
روزنوشت

دکتر یاسر کریم زاد

داروساز

آینده آنتی بیوتیک ها به "همه ما" بستگی دارد

آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که موجب نجات زندگی ما می شوند و ما برای معالجه و پیشگیری از بسیاری از عفونت های ناشی از باکتریها به آنها وابسته هستیم. آنتی بیوتیک ها از زمان کشف، به عنوان سنگ بنای پزشکی مدرن بوده اند. با این حال، استفاده بیش از حد و سوء استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان انسان و حیوانات باعث ظهور و گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی شده است، پدیده ای که در آن میکروبها نسبت به داروهای مورد استفاده برای نابودی آنها مقاوم می شوند.

وقتی باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها قرار می گیرند،  تغییراتی در خود به وجود می آورند و ویژگی هایی را در خود ایجاد می کنند که به آنها اجازه می دهد آنتی بیوتیک را دفع یا غیرفعال کنند.

باکتری ها هرچه بیشتر در معرض آنتی بیوتیک ها قراربگیرند، فرصت بیشتری برای ایجاد این تغییرات می یابند. باکتریهایی که مقاوم می شوند، کشته نمی شوند و همچنان تکثیر پیدا می کنند. نابود کردن باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیکها دشوار و بعضا غیرممکن است.

مقاومت آنتی بیوتیکی یکی از مهمترین تهدیدهای سلامتی است که در سطح جهان با آن روبرو هستیم.

برنامه اقدام جهانی برای مقابله با مشکل رو به رشد مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها و سایر داروهای ضد میکروبی در شصت و هشتمین مجمع جهانی بهداشت در ماه مه سال 2015 تصویب شد. یكی از اهداف مهم این طرح، ارتقاء آگاهی و درک مقاومت ضد میکروبی، از طریق ارتباطات مؤثر و آموزش است.

 

هرسال در 27 آبان تا 3 آذر، هفته جهانی آگاهی در مورد آنتی بیوتیک ها:(WAAW) World Antibiotic Awareness Week  با هدف افزایش آگاهی جهانی در مورد مقاومت به آنتی بیوتیک ها و تشویق عموم مردم، دست اندرکاران نظام سلامت و سیاستگذاران کشورها برای جلوگیری از ظهور بیشتر و گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی، برگزار می شود.


 

 

فکر می کنید به آنتی بیوتیک احتیاج دارید؟

دوباره فکر کنید و از متخصص کمک بگیرید

 

آنتی بیوتیک ها علیه ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا اثر نمی کنند و اغلب برای برخی از عفونت های باکتریایی ضروری نیستند. علیرغم این واقعیت ها، تجویز و مصرف نامناسب آنتی بیوتیک رایج است.

ما  باید "تجدید نظر کنیم" و درباره آنتی بیوتیک ها بیشتر بیاموزیم. ما باید در کنار فواید آنتی بیوتیک خطرات آن را نیز در نظر بگیریم.

 

عواقب مقاومت آنتی بیوتیکی چیست؟

اگر ما همچنان با همین روش فعلی به مصرف آنتی بیوتیکها ادامه دهیم ، تا سال 2050 ، تقریباً 10 میلیون نفر در سراسر جهان هر سال در اثر ارگانیسم های مقاوم، جان خود را از دست می دهند. این تعداد بیشتر از تعداد مرگ و میرهای ناشی از سرطان است!

 

بدون آنتی بیوتیک های مؤثر، سایر درمان ها نیز خطرناک خواهند بود. بیمارانی که نیاز به عمل جراحی و شیمی درمانی دارند، در برابر خطرات ناشی از عفونت های تهدید کننده حیات، به سختی محافظت می شوند.

 

چه کاری از دست ما بر می آید؟

یکی از بهترین راه های مبارزه با مقاومت آنتی بیوتیکی سؤال کردن است!

آیا یک آنتی بیوتیک کمکی به من یا بیمار من می کند؟

بیماران باید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنند.

داروسازان باید دسترسی به آنتی بیوتیکها را محدودتر کنند و بیماران را راهنمایی و مجاب کنند.

پزشکان باید راهنمایی بیماران و تجویز آنتی بیوتیک ها را بهینه کنند.

سیاستمداران لازم است برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی را گسترده تر کرده و با برنامه های جهانی همراه باشند.

 

در دنیای امروز که رسانه های اجتماعی به ابزاری  جذاب، سریع و گسترده برای ارتباط و اطلاع رسانی تبدیل شده اند، دست اندرکاران نظام سلامت، وزارت بهداشت وسازمان  نظام پزشکی و انجمن های مختلف حوزه بهداشت، دانشجویان، داروسازان، پزشکان، پرستاران، ماماها و... می توانند در این هفته، در یک حرکت هماهنگ با جامعه جهانی سلامت، با تغییر عکس پروفایل واتس آپ یا یک پست مشترک اینستاگرام و... با هشتگهایی چون #آگاهی_عمومی #مقاومت_آنتی_بیوتیکی  #هشدار_جهانی و... توجه مردم جامعه  و متخصصان را هرچه بیشتر به اهمیت این موضوع جلب کنند.