در مورد اینکه رییس نظام پزشکی تهران نسبت به وضعیت بحرانی نظام سلامت هشدار داده اند هیچ شکی در این مسئله وجود ندارد. برای مثال هزینه های بیمارستان های خصوصی به شدت افزایش پیدا کرده است از یک طرف بهای تجهیزات پزشکی افزایش پیدا کرده است قیمت دستگاه هایی مثل ام آر آی و دستگاه سونوگرافی و تجهیزات مختلف نسبت به حتی دو سال قبل بین دو تا 4 برابر شده است و قیمت ملزومات پزشکی و لوازم مصرفی پزشکی به شدت افزایش پیدا کرده است. بنابراین ما در وضعیت خوبی به سر نمی بریم و در بیمارستان هزینه هایمان به شدت بالا رفته است.
اینکه این هزینه ها را چطور باید مدیریت کنیم باید بگویم درآمدی در بیمارستان به غیر از راه ارائه خدمات به مردم نداریم و انتظار داریم از محل آن بتوانیم بیمارستان را اداره کنیم وقتی تعرفه ها واقعی نباشد هم مراکز هم به طور خاص پزشکان شروع می کنند به انجام کارهایی که به یک شکلی بتوانند این هزینه ها را مدیرت کنند و یا از پس آن بربیایند در این میان ممکن است دست به گرفتن زیرمیزی از بیماران بزنند که دریافت زیرمیزی ممکن است هم توسط پزشکان و هم گروه غیرپزشک صورت گیرد که این بزرگترین مخاطره واقعی نبودن تعرفه ها است.
ممکن است به دلیل شرایط بد اقتصادی، بیمارستان ها مجبور به تعدیل نیرو شوند بنابراین یک عده ای ممکن است شغل خود را از دست دهند. ما در یک مرکز درمانی داریم کاری انجام می دهیم که باید یا یک بودجه ای به بیمارستان اختصاص پیدا کند که می دانیم تامین بودجه حتی برای مراکز دولتی هم سخت است. ما هم به عنوان یک بیمارستان خصوصی که قرار است از بیمه ها یا بیماران پول دریافت کنیم دچار مشکل شده ایم یعنی تعرفه ها به گونه ای نیست که جبران هزینه های ما را کند و با طراز منفی هم نمی توان بیمارستان را اداره کرد.
همانطور که اشاره شد هم قیمت تجهیزات پزشکی و هم هزینه خدمات آن بسیار افزایش پیدا کرده است. چنین نیست که به عنوان مثال یک دستگاهی مثل ام آر آی وقتی نصب شد بتوان به مدت طولانی از آن استفاده کرد این دستگاه ها ممکن است دچار خرابی شده و نیاز به تعمیر پیدا کنند که تعمیرات آن با ارز آزاد بسیار گران شده است و ما را دچار مشکلات جدی کرده است.
هشدار رییس نظام پزشکی تهران نسبت به وضعیت بحرانی نظام سلامت در حالت آخر خود قرار دارد، بیمارستان ها دیگر تاب آوری بیشتر از این را ندارند به دلیل اینکه در دو سال گذشته، کرونا آسیب جدی به بیمارستان ها وارد کرده است و منابعی هم که توسط وزارت بهداشت به بیمارستان ها تزریق شد اندک بود که در مقایسه با ضرر و زیانی که شیوع کرونا به بیمارستان ها وارد کرد عدد چشمگیری نبود و جبران کننده نبود. بنابراین در دو سال گذشته به دلیل شیوع کرونا منابع خود را از دست داده ایم و نتوانسته ایم منابعی را جایگزین کنیم.»
از طرف دیگر هزینه های بیمارستان به دلیل وضعیت بد اقتصادی کشور افزایش چشمگیری داشته است و تامین برخی از دستگاه ها به دلیل تحریم ها برای ما بسیار سخت شده است و تعمیر بعضی از دستگاه های بیمارستان غیرممکن شده است به دلیل اینکه دیگر قطعات این دستگاه ها به کشور وارد نمی شود و در کشور موجود نیست و بسیاری از شرکت های تجهیزات پزشکی این کار را کنار گذاشته اند یا فقط در قبال پول نقد حاضر به ارائه خدمات هستند
بیمارستان ها دچار وضعیت بسیار پیچیده ای شده اند و چندین و چند عامل دست به دست هم داده اند تا وضعیت اقتصادی بیمارستان ها در آینده دچار چالش جدی شود. چنین نیست که در یک بیمارستان فقط پزشکان و پرستاران مشغول به ارائه خدمت باشند طیف وسیعی از افراد در بیمارستان ها مشغول به خدمت هستند به ازای هر تخت بیمارستانی بین سه تا پنج نفر مشغول به کار هستند یعنی اگر بخواهیم نگاه اقتصادی صرف به بیمارستان ها داشته باشیم بیمارستان یک مرکز اقتصادی است که یک عده زیادی در آن مشغول به کار هستند تعطیل شدن هر بیمارستانی حتی اگر بیمارستان کوچکی باشد منجر به بیکاری یک عده زیادی خواهد شد. میزان دریافتی افراد مشغول به خدمت در بیمارستان ها یا بر مبنای حقوق کارمندی یا نظام کارگری است در هر دو صورت دستمزدها افزایش یافته است و متناسب با این افزایش حقوق، انتظار این است خدمات بیمارستانی هم افزایش پیدا کند البته منظور بنده این نیست که تمام این عددی که افزایش پیدا می کند را مردم باید پرداخت کنند چون مردم در شرایط اقتصادی بدی هستند ولی بلاخره سیاستگذار کلان کشور باید یک فکری به حال این مسئله کند اینکه مردم در شرایط اقتصادی بدی هستند قابل درک است و بنده هم در همین جامعه زندگی می کنم و می بینم که مردم از پس هزینه ها برنمی آیند اما اداره یک بیمارستان با وضعیت فعلی هم غیرممکن است یا بیمه ها باید تغییر مسیر دهند یا سیستم درمان کشور باید دچار یک تحولی شود به هر حال سیاستگذار کلان کشور باید فکری به حال این مسئله کند.»
منظور بنده این نیست تمام بار افزایش تعرفه های پزشکی بر روی دوش مردم باشد ولی در کنار این طرز فکر به شدت معتقدم باید از بیمارستان ها و مراکز درمانی حمایت شود در صورت واقعی نشدن تعرفه ها و ادامه روند فعلی بسیاری از بیمارستان ها بخصوص بیمارستان های خصوصی سال 1402 را نخواهند دید.
بعید می دانم حتی با افزایش 28درصدی تعرفه ها بتوانیم هزینه هایمان را پوشش دهیم. تامین تجهیزات پزشکی، لوازم اتاق عمل ، دستگاه های بیهوشی، ام آر آی ، سی تی اسکن که مدام در حال خراب شدن هستند و نیاز به جایگزینی دارند هزینه بزرگی برای بیمارستان ها به دنبال دارد و در توان بیمارستان ها نیست که بتوانند این دستگاه ها را جایگزین کنند.