روند قبلی مقابله و مدیریت همه گیری روند چالش برانگیزی بود و منجر به 5 پاندمی در کشور شد. پاندمی پنجم هم با سویه دلتا بود که هم میزان ابتلا و هم تلفات بالایی داشت.
همه اینها توسط محققین قابل پیش بینی بود اما سیاستمداران و مسئولین به آن توجه نمیکردند. در کشور ما دو اتفاق افتاد. اول اینکه در زمان شیوع نوع دلتا، عده زیادی از مردم مبتلا شدند و فاصله بین پیک دلتا و شیوع امیکرون فاصله کمی است و آنتی بادیهای افرادی که مبتلا شده بودند کاهش پیدا نکرده است. از طرفی واکسیناسیون علیه کرونا هم در مدت کوتاهی و در حجم بالا انجام شد که همین باعث ایجاد ایمنی نسبت به سویه امیکرون بود.
در حالی که در اروپا به علت این که مدتی است از واکسیناسیون گذشته و آنتی بادیها کاهش پیدا کرده، تعداد مبتلا به این سویه بیشتر بود. حالا سوال مهم این است که چه اتفاقی بعد از این خواهد افتاد؟
واقعیت این است که امروز باید هوشمند عمل کنیم. یک سناریوی خوشبینانه و یک سناریوی بدبینانه وجود دارد. به صورت شفاف به مردم می گویم که اگر امسال می خواهید در تعطیلات عید به مسافرت بروید، یا می خواهید به دید و بازدید و مهمانی بروید، اینها شرط دارد. ما به علت شرایطی که پیش آمد توانستیم مقابل امیکرون مقاومت کنیم و میزان مبتلایان افزایش جدی پیدا نکرده است. اما روندی که پیش میرود اگر دوز سوم واکسیناسیون انجام نگیرد و رعایت استفاده از ماسک و سایر پروتکلها را ادامه ندهیم افزایش تلفات و فوتی مانند دلتا خواهد شد.
هرچه ابتلا بالا برود، طبیعی است که بازهم در معرض خطر فوت و بستری قرار داریم. در سناریوی خوب، اگر به مردم واضح بگوییم که شرایط را ببینند و به تزریق دوز سوم تشویق کنیم و رعایت استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی اتفاق بیفتد، تعداد ابتلا و فوتیهای ما کمتر خواهد شد و کسانی مبتلا خواهند شد که احتمالاً واکسن نزدهاند.
اگر 60-70 درصد مردم در این یکی دو ماه پیش رو دوز سوم واکسن را بزنند، همه می توانیم در تعطیلات عید خیال آسودهتری داشته باشیم. تعداد ابتلا و تلفات پایین در ماههای آینده، فقط در گرو حفظ شدن سطح ایمنی بالا است.