تدوین راهنمای عمومی اخلاق حرفه ای سازمان نظام پزشکی به همت جمعی از نخبگان و دانشگاهیان در حوزه های گوناگون از جمله اخلاق پزشکی، حقوق و فقه پزشکی و ... در طی سالیان گذشته نقطه عطفی بر تارک عملکرد سازمان نظام پزشکی در انجام وظایف واقعی آن یعنی نظارت بر رعایت شئونات حرفه ای از سوی حرف مندان بوده است.
این راهنمای اخلاقی بعد از چند سال فعالیت منسجم و کارشناسی تدوین و پس از تایید در مراجع علمی معتبر و همفکری انجمن های علمی گروه پزشکی و بحث و تبادل نظرهای تخصصی فراوان، در نهایت در مهرماه سال ۱۳۹۷ با تصویب شورای عالی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران لازم الاجرا گردید.
یکی از ثمرات مهم اجرایی شدن این راهنمای اخلاقی در حوزه انتظامی سازمان نظام پزشکی تشکیل کمیسیون های کارشناسی اخلاق پزشکی در استان های کشور بوده است.
کمیسیون هایی که طبق قانون و آیین نامه انتظامی سازمان نظام پزشکی مرجع مورد وثوق هیئت های بدوی، تجدید نظر و عالی انتظامی هستند.
بی تردید اینک استفاده از کمیسیون های کارشناسی اخلاق پزشکی در استانهای مختلف کشور و در حوزه انتظامی سازمان نظام پزشکی راه را برای رسیدگی به موارد تخلفات اخلاقی و موارد عدم رعایت شئونات حرفه ای پزشکی باز نموده است.
با تشکیل این کمیسیون ها، طرح شکایت های بیماران در خصوص موارد عدم رعایت شئونات حرفه ای و اخلاقی در سازمانهای نظام پزشکی سراسر کشور به طور عملی مسموع و قابل بررسی گردیده است.
اما کمیسیون کارشناسی اخلاق پزشکی استان تهران به عنوان استانی که شاید بیشترین آمار از جهت شکایت های وارده به حوزه انتظامی سازمان نظام پزشکی را در سراسر کشور به خود اختصاص داده است از اهمیت دو چندانی برخوردار میباشد. اولاً به جهت تعداد و تنوع پروندهها و شکایت های اخلاقی که به سازمان نظام پزشکی استان تهران واصل می شود و ثانیاً به عنوان یک نمونه و یک الگوی عملی برای همه استان های کشور دارای جایگاه ویژهای است.
برگزاری دومین جلسه کمیسیون کارشناسی اخلاق پزشکی استان تهران در روز شنبه مورخ ۱۶ اسفند ماه ۱۳۹۹ که در طی آن به ۴ پرونده که از سوی معاونت محترم انتظامی تهران بزرگ به این کمیسیون ارجاع شده بود در طی حدود یکصد و بیست دقیقه بحث دقیق و جدی کارشناسی رسیدگی شد. در این زمینه بیش از ۱۵ نفر از اعضای این کمیسیون با استناد به آیین نامه انتظامی سازمان نظام پزشکی و با ارجاع مطالب و بحثهای خود به مواد ۱۴۰ گانه کتاب ارزشمند راهنمای عمومی اخلاق حرفه ای، مصمم بودند تا رسیدگی به تخلفات حرفهای و اخلاقی در این بخش از سازمان نظام پزشکی به طور جدی انجام پذیرد.
قطعاً آرای صادره از این کمیسیون که مورد توجه هیئتهای انتظامی در صدور رای های مربوطه قرار دارد در بخش هایی که جنبه عمومی و آموزشی خواهد داشت برای اطلاع عموم حرف مندان در آینده ای نزدیک اطلاع رسانی خواهد شد. اما فارغ از این موضوع، آنچه مشخص است این است که اخلاق وارد مرحله جدیدی از ظهور و بروز خود به عنوان یک دانش میان رشته ای در حوزه پزشکی و مداخله عملی آن به منظور تنظیم، ارتقاء و بهبود ارتباطات حرفه ای میان پزشکان و بیماران و به طور کلی درمانگران، حرفه مندان و اعضای سازمان نظام پزشکی با جامعه ایران شده است.
آغاز این دوره نوین اخلاقی را به عموم حرف مندان و اعضای محترم سازمان نظام پزشکی ونیز به جامعه ایران تبریک می گوییم و امیدواریم که این آغاز خجسته و میمون، سرآغاز تغییرات و تحولاتی ارزشمند و سازنده برای مردم و جامعه پزشکی باشد