دوشنبه، 3 دی 1403
  
  • 1399/08/24
روزنوشت

انجمن متخصصین غدد درون ریز و متابولیسم

به مناسبت روز جهانی دیابت

دیابت یکی از جدی‌ترین بیماریهایی است که سلامت بشر را در تمام جوامع تهدید می‌کند. میزان بالای مبتلایان به این بیماری و دست‌اندازی این بیماری به تقریباً تمام ارگانهای حیاتی افراد مبتلا، میزان بار بیماری و به ویژه معلولیت و از کار افتادگیآن را بدل به یک مسئله جدی بهداشتی فرا روی نظام‌های سلامت بین‌المللی و منطقه‌ای ساخته است.

نظر به اهمیت این بیماری و ضرورت افزایش آگاهی عمومی برای مقابله با آن، فدراسیون بین‌المللی دیابت روز 14 نوامبر (23 آبان) که مصادف با سالروز تولد فردریک بنتینگ، کاشف انسولین است، را به عنوان روز جهانی دیابت اعلام کرده که از سال 1991 در تقویم سازمان بهداشت جهانی نیز گنجانده شده است. به مناسبت این روز نهادهای مرتبط با آن در گوشه و کنار جهان حول محوری که همه ساله توسط فدراسیون بین‌المللی دیابت  IDF اعلام می‌شود، فعالیت‌هایی جهت اطلاع‌رسانی به مردم و نیز آگاه‌سازی مسوولان در راستای ارتقاء خدمت رسانی به مبتلایان دیابت و نهایتاً تقویت سطوح مختلف پیشگیری آن انجام می‌دهند.

"Nurses Make The Difference پرستاران تغییر را ایجاد می‌کنند" به عنوان شعار سال 2020 از جانب IDF اعلام شده است. این نهاد با اشاره به ابتلا یک نفر از هر ده نفر به دیابت در جهان بر نقش حمایتی پرستاران در پشتیبانی از بیماران دیابتی تاکید کرده و با ذکر کمبود شدید نیرو در این حوزه در سطح جهانی، تمرکز ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و دولتها را بر تربیت نیروی تحصیلکرده پرستار الزامی دانسته است.

از آنجایی که ابتلا به دیابت مانند اکثر بیماریهای غیرواگیر دارای درمان قطعی نیست، هنوز هم به نظر می‌رسد که پیشگیری اولویت اصلی در بین راهبردهای موجود باشد اما نقش حمایتی پرستاران دوره دیده در کنار فرد دیابتی، اثر چشمگیری در پیشگیری ثانویه و مهار عوارض برگشت ناپذیر آن دارد.

هر چند توجه به این شعار در سطوح بالادستی سیاستگذاری ضروری به نظر می‌رسد اما با توجه به کمبودهای موجود و شرایط ویژه کادر درمان در سال جاری به واسطه درگیری با همه‌گیری کرونا، ضرورت خود مراقبتی را بیش از پیش هویدا می‌کند. انجمن متخصصین غدد درون ریز ایران ضمن توصیه به مسئولان امر جهت لحاظ نمودن شعار امسال فدراسیون بین‌المللی دیابت در برنامه ریزی های میان مدت و بلند مدت خود، به ویژه تربیت پرستاران دوره دیده دیابت و ملحوظ کردن خدمات آنها در تعرفه های بیمه ای به همه ارائه دهندگان خدمات در این حوزه اعم از متخصصان غدد، متخصصان داخلی، پزشکان عمومی، پرستاران و همکاران پیراپزشک که بیماران دیابتی را تحت پوشش خود دارند توصیه میکند تا اصل آموزش و توانمندسازی فرد دیابتی و خانواده وی را کماکان به عنوان یکی از محورهای اصلی خدمات درنظر داشته باشند تا حفظ سلامت بیماران و نیز پیشگیری از ابتلائ خانواده های آنان و نهایتا ارتقائ سلامت عمومی جامعه تامین گردد.

توفیقات روز افزون پرسنل بهداشتی درمانی کشور را در حفظ، ارتقاء و تامین سلامت بیماران دیابتی و افراد مستعد دیابت از درگاه ایزد منان مسالت مینماییم