دوشنبه، 3 دی 1403
  
  • 1399/06/31
روزنوشت

معصومه صالحی

موسس و مدیرعامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران

معرفی انجمن دمانس و آلزایمر ایران

انجمن دمانس و آلزایمر ایران در سال ۱۳۸۰ با هدف ارتقاء کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و انواع دمانس و مراقبین آنان پس از کسب مجوز های لازم فعالیت خود را آغاز نمود و از همان ابتدا بر اساس هدف خود انجام فعالیت های زیر را در دستور کار خود قرارداد:

 انجمن علاوه بر عضویت در انجمن جهانی آلزایمر دارای یک عضو در هیئت مدیره انجمن جهانی و سه کرسی در کمیته انجمن مذکور می باشد و در کشور نیز با وزارت بهداشت و درمان و سازمان بهزیستی کشور و سایر نهادهای دولتی و خصوصی برای رسیدن به احقاق حقوق افراد مبتلا همکاری دارد و تاکنون موفق به دریافت گواهینامه مقام اول و دوم جهانی شده و در سطح کشور نیز گواهینامه های متعدد تشویقی دریافت نموده است.

 فعالیت های انجمن برای گروه هدف به شرح زیر می باشد :

الف. آموزش و پژوهش

 آموزش برای کلیه اقشار جامعه از کودکان تا سالمندان و رشته‌های تخصصی با همکاری دانشگاه‌های علوم پزشکی و بهزیستی و شهرداری و سایر نهادها و همچنین آموزش مراقبان افراد مبتلا در ۱۰ جلسه به نام گروه های حمایتی

انجام کارهای پژوهشی متعددی نیز با همکاری سایر نهادها و هم توسط خود انجمن و هم پایان نامه های دانشجویی که در انجمن انجام شده است

 ب . درمان و مشاوره که با حضور متخصصین مغز و اعصاب ، اعصاب و روان ، داخلی گوارش و کبد و... و مشاوره های تخصصی و انجام تست های تشخیصی توسط کارشناسان خبره انجمن در کلینیک تخصصی داخلی حافظه معاینات پزشکی و سایر موارد در حال انجمن در حال انجام است.

ج. توانبخشی و مراقبت روزانه قاصدک که با مجوز سازمان بهزیستی فعالیت می کند و تنها مرکز توانبخشی و مراقبت روزانه ویژه افراد مبتلا به انواع دمانس و بیماری آلزایمر می باشد. پدران و مادران عزیز مبتلا به بیماری آلزایمر، خدمات توانبخشی (ذهنی و جسمی)، کاردرمانی، خاطره درمانی و همچنین موسیقی درمانی را در این مرکز دریافت می کنند.  همچنین صبحانه، ناهار و میان وعده را مهمان انجمن می باشند.

 د. پیشگیری و حمایتی: در بخش پیشگیری فعالیت های متعددی برای عزیزان در معرض خطر از سن ۵۰ سالگی در نظر گرفته شده است که با انجام این فعالیت ها مغز خود را فعال نگه داشته و از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری می شود‌. این برنامه ها شامل  فعالیت ورزشی یوگا تای‌چی کارهای هنری گلسازی کاردستی موسیقی همخوانی و زبان انگلیسی قرآن و تبادل توانمندی ها به یکدیگر و شعرخوانی می باشد. در بخش حمایتی نیز به افراد واجد شرایط توسط مددکار اجتماعی انجمن به صورت امانت می‌توانند از تشک مواج ویلچر تخت اکسیژن استفاده نمایند درضمن لوازم بهداشتی بزرگسالان نیز به آنان اهدا می‌شود.

با توجه به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی فراوانی که علاوه بر فردمبتلا برای خانواده ایشان و جامعه تحمیل می شود ، انجمن جهانی از سال ۲۰۱۱ تصمیم به برگزاری ماه جهانی آلزایمر با هدف افزایش آگاهی جامعه و در نتیجه پیشگیری و کاهش ابتلا در آینده گرفت و لذا ماه سپتامبر به عنوان ماه جهانی و روز ۲۱ سپتامبر به عنوان روز جهانی تعیین شد. در این ماه تمام انجمن های آلزایمر کشورها فعالیت‌های مذکور را انجام می‌دهند و انجمن آلزایمر ایران همگام با جهان به مدت یکماه از ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر فعالیت‌های گسترده‌ای را با همکاری سازمان ها و نهادهای دولتی و  غیر دولتی و سایر ارگانها در دستور کار خود قرار داده است. لازم است از همکاری مسئولین و همکاران محترم وزارت بهداشت و درمان ، سازمان بهزیستی کشور، شهرداری تهران، صدا و سیما و سایر نهادها قدردانی به عمل آید که موجب فعالیت های اطلاع رسانی در فضاهای مجازی نوشتاری و دیداری و نشست های خبری انجام می شود.

آخرین تحقیقات در مجله لانسنت با رعایت نکات دوازده گانه زیر اعلام نموده است که می توان تا ۴۰ درصد که عدد بسیار ارزشمندی است از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری نمود که عبارتند از

مصرف الکل ، آسیب مغزی و آلودگی هوا ، کم سوادی ، بیماری فشارخون ، ناشنوائی ، مصرف سیگار، چاقی ، افسردگی ،عدم تحرک ، بیماری قند و نداشتن ارتباط اجتماعی .

متاسفانه با شیوع بیماری کووید ۱۹ موجب گردید که مرکز جامع توانبخشی قاصدک تقریبا تعطیل شود و عزیزانی که در این مرکز حضور داشتند و درمان‌های غیردارویی و فعالیت‌های ذهنی و جسمی برای آنان با هدف پیشگیری از افت زودهنگام حافظه به عمل می‌آمد، خانه نشین شوند. ولی انجمن از بهمن ماه با ایجاد فضای مجازی برای مراقبان مرکز قاصدک و تهیه بسته های آموزشی در موارد شده انجام و به گروه‌های مذکور ارسال می‌نماید تا مراقبان افراد مبتلا به توانند از آن برای عزیزانشان استفاده نمایند که شامل فعالیت های شناختی روانشناسی کاردرمانی مراقبت های پرستاری و تغذیه می باشد

سازمان بهزیستی کشور نیز در اطلاع‌رسانی این مطالب به سایر مراکز و تبادل فعالیت های مورد نظر بسیار تاثیرگذار هستند و موجب استفاده همه عزیزان سالمند چه در بخش پیشگیری و چه در مرحله توانبخشی استفاده شود  همچنین استفاده خانواده ها از مشاوره های تلفنی و گاها بازدیدهای موردی نیز انجام شده و تلاش شده که وسایل بهداشتی نیز حتی الامکان در اختیار افراد واجد شرایط قرار داده شود.


فعالیت های انجمن در ماه جهانی:

  • اطلاع رسانی و تبلیغات درباره دمانس و بیماری آلزایمر از طریق وب سایت ، اینستاگرام، تلگرام ، نصب بنر در سطح شهر ، مصاحبه با رادیو، تلویزیون و نشست خبری همچنین تولید محتوای مناسب و اشتراک گذاری در فضای مجازی

  • جلسات آموزشی ، هماهنگی و آمادگی با اعضای انجمن های آلزایمر استان ها (هم اکنون در ۱۲ استان انجمن آلزایمر تاسیس شده است)

·همکاری با ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی برای برگزاری جشنواره  چالش توسعه فناوری، محصولات و خدمات شناختی سالمندان

  • تعامل با موسسه دانش تنفس جهت برگزاری دوره های مجازی مقدماتی، تکمیلی و پیشرفته

·برگزاری جشنواره مجازی اندیشه جوانان در خدمت پدر بزرگ و مادربزرگ ها

  • برگزاری جلسات آموزش مجازی رایگان "آشنایی با دمانس و بیماری آلزایمر" برای عموم

·برگزاری کمپین پیاده روی دوستداران افراد مبتلا به دمانس و بیماری آلزایمر

·وبینار تخصصی "در مورد دمانس و بیماری آلزایمر صحبت کنیم"

·سلسله جلسات آموزش مجازی دمانس و بیماری آلزایمر

·ارائه جعبه خاطرات برای اولین بار در ایران به منظور فعالیت توانبخشی در منزل برای افراد مبتلا