یکشنبه، 2 دی 1403
  
  • 1399/02/09
روزنوشت

ریحانه سیگارچی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی دکترای روانشناسی عمومی

به مناسبت روز روانشناسی و مشاوره

روز روانشناسی و مشاوره مبارک
نهم اردیبهشت ماه فرصتی است برای تقدیر و تشکر هر چند کوچک از  صبوری‌ها، همدلی ها و هم‌قدمی های روانشناسان و مشاوران  عزیز ایران‌مان . عزیزانی که در هر لحظه برای دیگران امنیت و ارامش و سلامت روح را خواستارند.
به همین مناسبت آشنایی مختصری با علم و رشته‌های روانشناسی خواهیم داشت..
طبق تعریف انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، روانشناسی علم مطالعه ذهن و رفتار است. روانشناسی یک رشته چند وجهی است و شامل بسیاری از زیر رشته های تحصیلی از جمله حوزه هایی چون رشد انسان ، ورزش ، سلامت ، بالینی ، رفتارهای اجتماعی و فرآیندهای شناختی است.

شاخه های روانشناسی شامل:
روانشناسی بالینی
روانشناسی مشاوره
روانشناسی کودک و نوجوان
روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی
روانشناسی تحصیلی
روانشناسی خانواده
روانشناسی تربیتی
روانشناسی شخصیت
روانشناسی اجتماعی
روانشناسی صنعتی و سازمانی
روانشناسی رشد
ر‌وانشناسی مصرف
و...


روانشناسی بالینی :  

 بر اساس ترجمه دکتر مهدی گنجی، شاخه ای از روانشناسی که مسئول درک و درمان اختلالات روانی است ، روانشناسی بالینی نامیده میشود.

روانشناسی بالینی بر اساس آخرین تعریف APA ،علم، نظر، و‌عمل را باهم ادغام میکند تا ناسازگاری، معلولیت، و ناراحتی را درک کند، پیش بینی کند و از شدت آنها بکاهد و همچنین به سازگاری، تطبیق، و رشد شخصی کمک کند. روانشناسی بالینی روی جنبه های هوشی، هیجانی، بیولوژیک، پسیکولوژیک، سوسیولوژیک و رفتاری عملکرد انسان در سراسر زندگی ، در فرهنگ های مختلف و در همه ٰ سطوح اجتماعی - اقتصادی ، تمرکز میکند.
بیشترین شمار روان‌شناسان در این رشته کار می‌کنند، یعنی رشته‌ای که سر و کارش با کاربرد اصول روان شناختی در امر تشخیص و درمان مشکلات عاطفی و رفتاری است. برای مثال بیماری روانی ، بزهکاری نوجوانان ، رفتارهای جرم آفرین ، اعتیاد دارویی، عقب ماندگی ، کشمکش ‌های زناشویی و خانوادگی، و سایر مشکلات خفیف سازگاری.

روان‌شناسی بالینی می‌تواند در بیمارستان‌های روانی، دادگاه‌های کودکان یا سازمان‌های نظارت بر بزهکاران، درمانگاه‌های بهداشت روانی، مدارس، نهادهای ویژه با روان‌پزشکی، ارتباط نزدیک داشته باشد.(هیلگارد)