جمعه، 7 اردیبهشت 1403
  
  • 1398/09/16
روزنوشت

دکتر سیما سادات لاری

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دندانپزشک

دانشجو قشر پیشرو

16 آذر روز دانشجو

روز دانشجو سالگرد شهادت سه دانشجویی است که حضور دشمنان مردم ایران در دانشگاه را برنتافتند و در برابر حرمت دانش و دانشگاه احساس مسئولیت کردند. دانشجویانی که فریب تبلیغات زمانه را نخوردند و با خون خود به پاکی دامان دانشگاه از بازی های سیاسی گواهی دادند. برای دانشگاه های ایران این مایه افتخار است که روز شهادت این سه آذر اهورایی روز دانشجو نام گرفته است.

اما اعتراض این سه دانشجوی شهید  به چه موضوعی بود؛ چه دغدغه ای در ذهن این عزیزان و بسیاری از دانشجویان دیگر بود که جان خود را در آن راه فدا کردند؟ خواسته این دانشجویان چه بود، که رژیم پهلوی برای مقابله با آن دست به اسلحه برد؟

اعتراض شهیدان 16 آذر، به حضور نیکسون معاون رئیس جمهور وقت آمریکا در دانشگاه تهران بود. چند ماه پس از وقوع کودتای ننگین 28 مرداد 1332 علیه دولت دکتر مصدق، نیکسون برای بررسی اوضاع ایران به تهران سفر کرده بود تا جای پای بیشتری برای آمریکا در ایران باز کند؛ شاید بسیاری از مردم در آن روزگار از حقایق ماجرای کودتا و جریان ملی شدن صنعت نفت خبر نداشتند؛ اما «قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ . إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ» در میان بی خبری بسیاری از مردم این دانشجویان بودند که به عنوان قشر پیشروِ جامعه نقش خود را ایفا کردند و در مقابل این ظلم ایستادند.

آنها توان تحمل   اینکه دانشگاه  محلی برای تقدیر از کسانی باشد که یک دولت ملی را با کودتا ساقط کردند، یک دیکتاتور فراری را به کشور بازگرداندند و یک نظامی مستبد را به نخست وزیری گماشتند، نداشته و با سه قطره خون، پیام ظلم ستیزی را فریاد زدند و جاودانه گردیدند. 

. در تمام این سال ها نام قندچی، بزرگ نیا و شریعت رضوی سه دانشجوی شهید 16 آذر 32 نماد دشمن شناسی دانشجویان ایرانی بوده است. دکتر علی شریعتی با اشاره به شهادت مهدی شریعت رضوی در این روز، در این باره می نویسد: «آذرمان در آتش بیداد سوخت! او را در مقابل پای نیکسون قربانی کردند.»

امروز با گذشت 66 سال از آذر 32، جمعیت دانشجویی کشور ما، چندین برابر شده است. در آن روزگار، تنها تهران و چند شهر بزرگ ایران دانشگاه داشتند، اما امروز که پای دانشگاه به تمام شهرهای کشور باز شده است وبا توجه به افزایش چشمگیر   امکانات و ارتباطات و  دسترسی دانشجویان به منابع علمی و تخصصی     انتظار می رود، دانشجوی امروز، هوشمندانه تر و مسئولیت پذیر تر   از دانشجوی 66 سال پیش باشد. 

ما دانشجویان را قشر پیشرو جامعه می دانیم و معتقدیم این قشر باید  هدایت فضای جامعه را به عهده بگیرند. دانشجوی پیشرویی که تحت تاثیر تبلیغات فضای مجازی و بازی های سیاسی بیرون از دانشگاه قرار نمی گیرد. احزاب و گروه های سیاسی، نمی توانند وی را پیاده نظام خود قرار دهند. به راستی چنین دانشجویی می تواند با تولید فکر و اندیشه، فضای جامعه را به سوی مطلوب هدایت کند. چنان که امام خمینی (قدس سره) درباره دانشگاه فرمودند:

«دانشگاه مرکز سعادت و در مقابل، شقاوت یک ملت است. از دانشگاه باید سرنوشت یک ملت تعیین شود. دانشگاه خوب یک ملت را سعادتمند می کند و دانشگاه غیر اسلامی، دانشگاه بد یک ملت را به عقب می زند.»
. اگر روحیه اخلاقی، ظلم ستیزی، استقلال طلبی، حتی توجه به محیط زیست و اموری از این قبیل در دانشگاه تقویت شود و گسترش یابد؛ جامعه نیز متاثر از دانشگاه به همین سمت و سو خواهد رفت.  شما دانشجویان امروز، مدیران و مسئولان فردای ایران هستید و  سرنوشت این  ملت  به همت وغیرت شما عزیزان  گره خورده است. به فرموده حافظ:

ای بی خبر بکوش که صاحب‌خبر شوی

تا راهرو نباشی، کِی راهبر شوی؟

در مکتبِ حقایق، پیش ادیب عشق

هان ای پسر بکوش که روزی پدر شوی

دست از مس وجود چو مردانِ ره بشوی

تا کیمیای عشق بیابی و زر شوی

گر نورِ عشقِ حق به دل و جانت اوفتد

بالله کز آفتاب فلک خوبتر شوی

 

*دکتر سیما سادات لاری دندانپزشک و عضو هیات علمی بخش رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان است. وی پیش از این سمت معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی همدان را بر عهده داشت. دکتر لاری اولین دندانپزشکی است که طی ادوار جاری به سمت معاون در وزارت بهداشت منصوب شده است.دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت، روز ۲۹ خرداد ۹۸، در حکمی، دکتر سیما سادات لاری را به عنوان معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت منصوب کرد.