یکشنبه، 2 دی 1403
  
  • 1398/09/09
روزنوشت

دکتر مینو محرز*

رییس مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه علوم پزشکی تهران

لزوم آموزش در خصوص مسائل جنسی و شکستن سکوت رسانه ای

موج اول این بیماری از طریق خون های آلوده وارد کشور شد، موج دوم از طریق تزریق مشترک موادمخدر بود اما امروز موج سوم از طریق رابطه جنسی رخ می‌دهد و لزوم توجه ما را به این بخش دو چندان میکند لذا وجود مداخلات متناسب با فرهنگ برای حفظ سلامت جنسی نوجوانان و جوانان قبل از ازدواج ضروری است و برنامه ریزی برای این امر اجتناب ناپذیر است عدم آموزش جوانان و سیاستگذاری های کلان در این زمینه می تواند وضعیت آسیب‌پذیری جوانان در برابر HIV و دیگر بیماری‌های مقاربتی را افزایش دهد.

روز جهانی ایدز در هر سال با شعار جدید که نشان دهنده توجه به راههای نو آورانه کنترل شیوع است آغاز میشود شعار امسال نیز توجه به جمعیت های آسیب پذیر اعلام شده است .و با توجه به شعار وزارت بهداشت که آموزش اطلاع رسانی و تست و درمان : همه ما در یک کشتی نشته ایم میباشد لزوم مشارکت همه ارگانها و سازمانها را در تحقق برنامه نشان میدهد

 
در برنامه جهانی و اهداف 90 90 90 نود اول این است که تا سال بعد ۹۰ درصد افرادی را که مبتلا شده‌اند، شناسایی کنیم. سپس ۹۰ درصد افراد شناسایی شده را تحت درمان قرار دهیم. ۹۰ سوم نیز این است که ۹۰ درصد افرادی را که تحت درمان قرار داده‌ایم با آزمایش های تخصصی از موفقیت درمانشان مطمئن شویم.
در ۹۰ اول و شناسایی افراد مبتلا به ایدز نقش NGOها و مشارکت همه و وجود خدمات نو آورانه از جمله کلینیک های سیار و مراکز زنان آسیب پذیر بسیار مهم است. امسال به افزایش اطلاعات و اگاهی عموم جامعه و کمک گرفتن از خود جمعیت آسیب پذیر تاکید ویژه ای داریم . این برنامه در ایران در قالب برنامه های آموزش همسان و راه اندازی باشگاهها سالهاست شروع شده بسیار موفق عمل کرده است و به صورت الگویی بی بدیل در منطقه همواره مورد بازدید و تقدیر بوده است    .
از جمله مسائل قابل تامل در سیستم HIV کشور انگ و استیگمای موجود و رفتار های تبعیض آمیز نسبت به مبتلایان به ویروس بوده که گاها در ارائه دهندگان خدمات بهداشتی هم شاهد آن هستیم . برای کاهش انگ موجود لزوم به روز رسانی اطلاعات خدمات دهندگان بهداشتی تحت نظارت مرکز تحقیقات ایدز ضروری است . در حال حاضر شبکه پزشکان درمانگر ایدز با کمک وزارت بهداشت و آموزشهای اساتید مرکز تحقیقات ایدز راه اندازی شده است و نیاز این آموزشهای در بخشهای دیگر سیستم بهداشتی هم به چشم میخورد لذا امیدواریم سازمان محترم نظام پزشکی در این راستا برنامه جامعی با مرکز تحقیقات تدوین کند و شبکه ای از پزشکان عمومی و پرستاران و ماما ها با هدف آموزش و به روز رسانی اطلاعات در راستای کاهش انگ بیماری ایدز راه اندازی گردد
از برنامه های موفق مرکز تحقیقات راه اندازی باشگاه یاران مثبت میباشد .باشگاه یاران مثبت تحت نظارت مرکز تحقیقات ایدز ایران در تاریخ 15/5/1385 تاسیس شده است. این باشگاه واقع در بیمارستان امام خمینی، جنب مرکز مشاوره بیماری های رفتاری و مرکز تحقیقات ایدز ایران می باشد که همه روزه از ساعت 9 تا 4 عصر پذیرای بیماران اچ .آی . وی مثبت می باشد.در حال حاضر تعداد اعضای آن بیش از 800 نفراز سر تا سر ایران می باشد .این باشگاه زیر نظر مرکز تحقیقات ایدز و با کمک افراد HIV مثبت اداره میگردد     .
در این باشگاه کارگاههای آموزشی و همایش های مختلف نیز برگزار می گردد که در این کارگاهها به افراد مختلف بخصوص بیماران آموزش های لازم جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری در زمان رابطه با خانواده و شریک جنسی و حقوق بیماران و مشاوره و .... داده می شود.کارگاههای آموزشی مهارت زندگی ، تغذیه ، و راه های پیشگیری از عفونت اچ . آی . وی وافزایش کیفیت زندگی و .... در ایام هفته برگزار می گردد .کلیه کلاسها بصورت رایگان برگزار می گردد.
این باشگاه دارای دو خط مشاوره تلفنی هات لاین می باشد که پاسخگوی سوالات افراد مبتلا وعموم جامعه، جهت مشاوره مناسب و با استفاده از کارشناسان دوره دیده است. همچنین این باشگاه با جلب حمایت های مردمی میتواند گامی موثر در انجام فعالیت های خود بردارد    .
آنچه دنیا به آن رسیده است شفاف سازی در مبحث اطلاع رسانی است و آنچه امروز بیشتر بر آن تاکید دارد مشارکت همه در این راستاست. امسال به جمعیت ها و انجمن های مردم نهاد نگاه ویژه ای داریم . در ایران در حوزه ایدز بیش از 80 انجمن مردم نهاد داریم که متشکل از مردمی است که در خود این وظیفه را احساس کرده اند که در کنار دولت برای اطلاع رسانی و آگاهی و پیشگیری و حمایت از مبتلایان باستند ما هم به عنوان مرکز تحقیقات ایدز وظیفه دادن اطلاعات درست و به روز و علمی را به آنها داریم و به صرف تاسیس یک انجمن نمیتوانیم با خیال راحت عنوان کنیم در راستای هدف حرکت خواهند کرد لذا حمایت و نظارت متخصصین و دست اندرکاران لازم است تا این مشارکین اجتماعی که به حق قشر تاثیر گذاری هم هستند بهترین نتیجه را ارائه دهند       .
گروه همسان آموزش دیده ما در این حوزه نمونه خوبی از مشارکت جامعه برای کنترل شیوع این بیماری است . افرادی که ما از ایشان در همه بخشهای اطلاع رسانی و حمایت مبتلایان جدید و حتی خطوط مشاوره استفاده میکنیم و با کمک اساتید و کارشناسان مرکز همواره سعی در آموزش بقیه جمعیت های آسیب پذیر را دارند . مشارکت طلبی از زنان آسیب پذیر و کودکان کار و مردان در معرض خطر در راستای پیشبرد اهداف کنترل HIV در سال جدید از برنامه های مدون خواهد بود که با توجه به تجربیات قبلی بسیار موثر است.

*استاد محرز از چهر ه های شناخته شده عفونی و از اولین افرادی که پیشگام مبارزه با ویروس HIV در ایران شدند. تلاشهای ایشان در راه اندازی مرکز تحقیقات ایدز و باشگاه یاران مثبت در راستای ارائه خدمات آموزشی و حمایتی از مبتلایان ایشان را به چهره ای شاخص در این عرصه تبدیل کرده است . پروفسور محرز را کمتر کسی است که نشناسد ایشان با شعار لزوم آموزش در خصوص مسائل جنسی و شکستن سکوت رسانه ای در خصوص HIV و راه های انتقال سالهاست تلاش دارند تا شیوع HIV در ایران را کنترل کنند.