چهارشنبه، 3 بهمن 1403
  
  • 1400/01/15
یادداشت

دکتر سیف الرضا شهابی

عضو هیات مدیره نظام پزشکی بابل

ویروس سیاسی ، واکسن سیاسی ؟!

در طول چندین هزار سالی که بشر  بر روی کره زمین زندگی می کند ،  ویروس های زیاد و متعددی خلق شدند و هر کدام منطقه ای و یا مناطقی وسیع از کره زمین را فرا گرفتند و میلیون ها نفر را مبتلا کردند و هزاران تن  از مبتلایان را به کام مرگ کشاندند و حتی سوش های مختلف ایجاد کردند و در پی آن ،  محققین در لابراتوارها ، جهت پیشگیری ،  واکسن تولید کردند و یا دارو جهت درمان کشف کردند و هم واکسن و هم دارو توسط کارخانجات داروسازی تولید و به بازار داروئی وارد شد و هیچکدام جنبه سیاسی پیدا نکردند و وارد عرصه رقابت های انتخاباتی تا حد ریاست جمهوری  نشدند و در چارچوپ بیماری و درمان و پزشکی و داروسازی محدود و محصور ماندند.
در این میان و در قرن بیست و یکم ،  ویروس " کووید ۱۹ " که در اواخر سال 2019 میلادی برای اولین بار در شهر " ووهان " کشور چین  مشاهده شد از بدو شناسائی جنبه سیاسی پیدا کرد و وارد معادلات سیاسی در عرصه روابط دو ابر قدرت  اقتصادی جهانی یعنی چین و آمریکا قرار گرفت .ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا مدعی بود که چینی ها این ویروس را در آزمایشگاه تولید کردند تا اقتصاد آمریکا به چالش بکشانند و تا آخر دوران ریاست جمهوریش ، بر این ادعایش پا فشاری می کرد تا جائیکه همواره از کلمه " ویروس چینی " استفاده می کرد و  سازمان بهداشت جهانی و رئیس اش را متهم می کرد با چینی ها همکاری می کنند! و وارد چالش با این سازمان بین المللی که ، متولی بهداشت عمومی در سطح جهانی است  شد .
  در مقابل ،  چینی ها هم تا مدت ها ،  ادعای مشابه نسبت به آمریکا ابراز می کردند . به این ترتیب  دیگر کشورها ، هر کدام به اندازه وزنشان در معادلات بین المللی نظراتی سیاسی در ارتباط با بیماری کرونا ابراز می دارند .
اکنون که ، یکی از آرزوهای همه مردم جهان در یک سال اخیر  تحقق پیدا کرد و واکسن آن تولید و وارد بازار داروئی شد  ، جنبه سیاسی واکسن بر  جنبه درمانی آن ،  برتری پیدا کرد .ترامپ که هر گز  از ماسک استفاده نمی کرد ؛ مدعی است در سایه تلاش های او بود که واکسن تولید شد  و در مقابل او  ،  جانشینش " جو بایدن "  از بدو ورود به کاخ سفید از سلف  خود انتقاد کرد و واکسیناسیون در آمریکا را ناکافی بر شمرد و  دستور داد در یکصد روز اول ریاست جمهوریش ،  یکصد میلیون آمریکایی واکسینه بشوند .
 در سال گذشته شمسی ، حداقل هشت کشور عضو اتحادیه اروپا خرید و تزریق  واکسن " آکسفورد -  استرازینکا " از انگلستان را ،  ظاهرا  به  دلیل مشاهده لخته شدن خون در تعدای از آن هایی که در هلند ترزیق کردند ممنوع اعلام کرده بودند .  بعضی از صاحبنظران ، این تصمیم کشورهای اروپائی و در راس آن ها فرانسه و آلمان و ایتالیا و...را ناشی از تنبیه انگلستان به خاطر خارج شدن از اتحادیه اروپا ارزیابی می کنند و اگر این ارزیابی ، واقعیت داشته باشد نشان برتری جنبه سیاسی واکسن بر جهات درمانی و پزشکی و داروئی آن در نزد اروپائی ها  است !!
در دیگر کشورها هم با واکسن برخورد سیاسی کردند 
در شرایطی که این ویروس در کوتاه زمانی بعد  از شناسائی آن ، توانسته بخش های وسیع از مردم دنیا را مبتلا کند و تعداد زیادی را از ادامه زندگی باز دارد سیاسی کردن ویروس و واکسن آن به مصلحت جامعه بشری نیست و آن هم در قرن بیست و یکم و هزاره سوم میلادی ، که اندیشمندان جهانی برای این قرن از نظر پیشرفت و توسعه تکنولوژی که در هر ساعت ،  تحولی جدید در حال رخ دادن  است اعتباری ویژه و خاص قائلند و در شان سیاستمداران این عصر در هر کشوری از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه و عقب نگهداشته شده  نیست که سلامت و بهداشت جامعه بشری را دستخوش بازی های سیاسی قرار بدهند .