از زمانی که همهگیری کووید 19 آغاز شد، در تمام دنیا و بخصوص در کشورمان، کادر پزشکی فداکاریها و ایثارگریهای بسیاری انجام داد. اعضای کادر درمان با کمبودهای مختلف جنگیدند ولی پا پس نکشیدند. در ابتدای همه گیری با کمبود ماسک مواجه بودیم، وسائل حفاظت شخصی در دسترس نبود، پروتکلها در مرحله آزمون و خطا بود، دغدغههای مالی و اقتصادی برای همه همکاران پیش آمد، احتمال ابتلای خانواده و عزیزان نزدیک به شدت بالا بود و تمام این مراحل را پشت سر گذاشتیم. همه اینها با اتحاد و همدلی و دوستی پشت سر گذاشته شدند که صحنههای افتخارآفرین زیادی را رقم زد و برخی این لحظات را با خاطرات روزهای دفاع مقدس تشبیه کردند. این شباهت در ایثار و از خودگذشتگی بود که تداعی کننده سالهای جنگ و دفاع مقدس است.
اما این روزها اتفاقی در حال رخ دادن است که شاید زیبایی همدلی و همراهی کادر درمان را خدشه دار کند. درخصوص موضوع توزیع واکسن کرونا نکته اول این است که مقدار دوزهای تزریق شده آن بسیار کم است و نکته دوم اینکه به صورت خیلی پراکنده تزریق شده که شاید به این خاطر بوده که موضوع پوششی باشد و خواسته اند نشان دهند زیاد تزریق شده و پوشش خوبی از واکسن وجود دارد. به هر دلیلی این اتفاق افتاده، فقط یک پیامد داشته و آن هم احساس بی اعتمادی و رقابت کاذب بین همکاران صنوف مختلف درمانی بوده است که این موضوع اصلا خوب نیست. در بعضی بیمارستانها و دانشگاهها هم واکسن به صورت سلیقه ای تزریق شده است. طول کشیدن، کم بودن و توزیع پراکنده و سلیقهای باعث شده که حس رقابت بین صنوف مختلف پزشکی ایجاد شود. این امر حس خوشایندی ندارد و گروههای مختلف پزشکی احساس میکنند عدالت اجرا نمیشود و باعث شده آن تصویر زیبای یک جامعه همراه و همدل فداکار مخدوش شود.
قطعا راهکار حل موضوع این است که حجم زیادی واکسن وارد شود و سریع برای کلیه کادر درمان توزیع و تزریق شود. بارها صحبت شده که اگر واکسن به تدریج وارد شود و ظرف یک سال توزیع و تزریق شود تاثیر نخواهد داشت و باید سریع و به میزان زیاد وارد شود. باید در درجه اول کادر حوزه سلامت پوشش داده شود و بعد سراغ گروههای دیگر برویم. در مورد صنوف پزشکی هم باید از اعمال سلیقه پرهیز بشود. عملکرد سلیقه ای باعث بی اعتمادی میشود و اعضای گروه های مختلف تخصصی تصور میکنند واکسن هست و آن فرد و گروه خاص مورد توجه قرار نگرفته اند و حس بسیار بدی در آنها ایجاد میشود.
قسمت سرپایی بخش خصوصی که بیشتر منظور من مطبها هستند، تا این لحظه در واکسیناسیون دیده نشدهاند در صورتی که در روند ارائه خدمات نقش کلیدی دارند و باید در این زمینه نظام پزشکی تقویت شود و اجازه بدهند که در این زمینه مدیریت کند و واکسن تهیه و توزیع کنند.
در بین گروههای تخصصی که نیاز مبرم به تزریق واکسن دارند، گروه متخصصین بیهوشی هستند که مرگ و میر بالایی بخاطر کووید 19 داشته اند، متاسفانه شاهد هستیم به صورت سلیقه ای متخصصین بیهوشی در برخی بیمارستانها واکسینه نشدند که جای تاسف دارد. شهدای متخصص بیهوشی عمدتاً در اتاق عمل مشغول به کار بودند و متاسفانه میبینیم آنها در اولویت نیستند. همین طور گروههای دیگری در بیمارستانها که احتمال ابتلای آنها بالاست و ممکن است ناقل هم باشند اما مورد توجه قرار نگرفتهاند. اگر کل فعالان کادر درمان به طور کامل دیده شوند یک جایی حلقه انتقال بیماری شکسته میشود و حداقل افراد با مراجعه به بیمارستانها مبتلا نمیشوند