شنبه، 1 اردیبهشت 1403
  
  • 1398/08/17
روزنوشت

سمیه نوری

کارشناس مامایی

به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان

هفته ملی سلامت بانوان هرساله با هدف اطلاع رساني و حساس كردن گروه هاي مختلف جامعه در خصوص اولويت هاي سلامت زنان به عنوان نيمي از جمعيت كشور برگزار مي شود.
شعار هفته ملي سلامت بانوان ايراني سال ١٣٩٨ "ورزش،شادابي،آرامش" مي باشد.

زندگي يك خانم كارمند و داراي دو فرزند را تصور كنيد كه از صبح تا بعدازظهر در محل كارش پشت ميز مي نشيند. بعدازظهر مشغول رسيدگي به بچه ها و كارهاي خانه مي شود و بايد شام درست كند.
به دليل فرصت كم غذاهايي كه سريعتر حاضر مي شوند در اولويت هستند.بعد از شام نيز به بچه ها رسيدگي مي كند تا سريعتر بخوابند و در نهايت اگر فرصتي باشد با همسرش تلويزيون ببيند يا از شبكه هاي اجتماعي استفاده كند.بين اين روزمرگي ها و خستگي هاي زياد ناشي از مسئوليت در اداره و بيرون از منزل،خستگي ترافيك،مسئوليت خانه داري و ... اين خانم چقدر فرصت رسيدگي به تغذيه،مديريت استرس و سلامت جسماني و تناسب اندام را دارد؟سلامت روان چقدر در اولويت است؟


از ديدگاه سلامت يكي از مهم ترين مشكلات بانوان در جامعه امروز كاهش فعاليت فيزيكي مناسب در بين آن هاست.كم تحركي زنان آنان را در معرض خطر مشكلاتي مانند چاقي،ديابت و افسردگي و در رأس آن ها بيماري هاي قلبي عروقي قرار مي دهد.

ورزش و فعاليت جسماني، روشي براي ارتقاء سلامت و پيش‌گيري از بيماري‌هاي جسمي و رواني در بانوان است. زناني كه از آمادگي و توان جسمي خوبي برخوردار هستند، در فعاليت‌هاي اجتماعي و فردي موفق‌ترند. زيرا اين افراد از شادابي، انرژي و سلامت بيش‌تري برخوردارند.در علم پزشكي هم علاوه بر معاينات و تجويز داروها و اعمال جراحي، از ورزش نيز به عنوان وسيله‌اي در جهت بهبود و سلامتي بيماران بهره مي‌برد. برخي از پزشكان در مواردي مثل كم‌خوابي، كم كردن وزن و ضعف‌هاي عضلاني مثل كمردرد، كسب هماهنگي‌هاي عصبي و عضلاني در بعضي از انواع فلج، توان‌بخشي، نداشتن اشتها، داشتن اضطراب يا هيجانات روحي، بي‌قراري‌ها،  افسردگي‌ها، احساس پوچي و بسياري ديگر از موارد، بيمار خود را به ورزش كردن تشويق مي‌نمايند

نهادينه كردن فعاليت هاي بدني( حركات كششي) در محيط كار بانوان نيز، لازمه جامعه در حال توسعه است. برنامه فعالیت بدنی در محیط کار ، شامل یک سری فعالیت های بدنی ساده است که می تواند به حفظ یک نیروی کار سالم کمک کند. از جمله مزاياي این برنامه می توان به كاهش هزینه های مستقیم مرتبط با سلامت، افزایش پتانسیل برای افزایش بهره وری کارکنان، کاهش غیبت، ایجاد سلامت فردی برای کارکنان به جهت کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی و حتي برخي از سرطان ها اشاره كرد.

در اين ميان مشکلات اساسی در عدم گسترش ورزش های همگانی در سطح بانوان کشور، ناشی از کمبود فضاهای ورزشی ویژه بانوان، عدم فرهنگ سازی مناسب از سوی مسؤولان و رسانه های گروهی، کمبود نیروهای کارآزموده و با تجربه در زمینه آموزش رشته های مختلف ورزش های همگانی به بانوان، دسترسی نداشتن به فضاهای ورزشی عمومی و گران بودن آنهاست.

بنابراين در برنامه ريزي هاي آموزشي براي اين قشر از جامعه،اين عوامل بايد مورد توجه جدي قرار گيرد و مسئولين امر،به منظور شركت هرچه بيشتر بانوان كارمند در فعاليت هاي ورزشي، نسبت به رفع موانع موجود و ارائه تسهيلات لازم در سطح جامعه اقدام نمايند.