جمعه، 10 فروردین 1403
  
  • 1398/08/12
یادداشت

رامین محمدی

کارشناس کاردرمانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

بهبود سلامت و خوب زیستن در جهان

رشته کاردرمانی یا ارگوتراپی که از واژه انگلیسی Occupational Therapy برگرفته شده اشاره به یکی از رشته‌های شاخه علوم تجربی دارد.

در هر کشوری برای حفاظت از سلامت مردم جامعه، سه سطح از خدمات بهداشتی و درمانی وجود دارد.

ابتدا در اولین سطح سعی در حفظ سلامت افراد جامعه به وسیله رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی است که در این سطح مختصصان بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و بهداشت عمومی و...  فعالیت دارند و وضعیت بهداشتی محیط کاری و زندگی و همچنین بهداشت مواد غذایی مورد بررسی و نظارت قرار خواهد گرفت.

در سطح دوم که افراد به هر دلیلی دچار بیماری می‌شوند خدمات درمان حاد ارائه می‌شود که این سطح بخش بزرگی از خدمات را شامل می‌شود و متخصصان زیادی مانند پزشکان، پرستاران، همکاران پاراکلینیک و … فعالیت دارند.

بعد از اینکه فرد درمان‌های لازم برای کنترل بیماری در فاز حاد را دریافت کرد حال باید به زندگی عادی خود برگردد و کم‌کم بتواند با مشکلات باقی مانده بعد از بیماری کنار بیاید و زندگی جدیدی را براساس توانایی‌های موجود و باقی مانده شروع کند. در این سطح متخصصان توانبخشی وارد عمل می‌شوند و خدمات خود را برای به حداکثر رساندن توانایی فرد ارائه می‌دهند.

سوی دیگر مراجعان خدمات توانبخشی افرادی هستند که از بدو تولد مشکلات مادرزادی دارند و محدودیت‌های عملکردی را از همان ابتدا تجربه می‌کنند که برای این افراد توانبخشی بیشتر نقش توانمندسازی را دارد.

در ایران دانشکده‌های توانبخشی دارای شش رشته اصلی هستند که شامل : کاردرمانی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، اعضا‌مصنوعی(ارتوز و پروتز)، شنوایی‌شناسی و بینایی‌سنجی است.

متخصصان کاردرمانی با علوم مختلفی از جمله آناتومی، حرکت‌‌شناسی، بیماری‌های مغزو اعصاب و اسکلتی-عضلانی و روانپزشکی و آنالیز فعالیت‌های انسان‌ها آشنا هستند و پلی هستند بین مشکلات جسمی، ذهنی و روانی با دنیای زندگی روزمره و کاری.

متخصصان کاردرمانی در زمان ویزیت‌ها و ارائه خدمات خود کلیه محدودیت‌های فرد در حوزه جسمی، روانی وذهنی را در نظر می‌گیرند و خدمات ایشان به صورت جامع و کل‌نگر به گونه‌ای تنظیم می‌شود که همه این حوزه‌ها را در بر بگیرد.

در کشور ما متخصصان کاردرمانی در حال حاضر در بیش از ۱۵ دانشکده توانبخشی در دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور تربیت می‌شوند و حدود ۳۰۰۰ نفر آنها از سازمان نظام پزشکی مجوز فعالیت و شماره نظام پزشکی دریافت کرده‌اند.

مراکز ارائه خدمات کاردرمانی در محیط‌های بیمارستانی و کلینیک‌های خصوصی است که البته متاسفانه در کشور ما عمده فعالیت این عزیزان در دفاتر کار خصوصی به انجام می‌رسد.

در سال‌های اخیر آشنایی تیم درمان با خدمات کاردرمانی با تلاش بی‌وقفه همکاران و ارائه خدمات حرفه‌ای بسیار بهتر شده است و در بسیاری موارد ارتباط دوسویه و نزدیکی بین متخصصان محترم و کاردرمانگران برقرار است تا به ارتقای سلامت افراد جامعه کمک کنند.

هر ساله روز ۲۷ اکتبر به عنوان روز بزرگداشت کاردرمانی در سراسر جهان برگزار می‌شود و فرصتی است برای قدردانی از خدمات متخصصان این حرفه و آشنایی بیشتر جامعه با خدمات ایشان.

 فدراسیون جهانی کاردرمانی هر ساله شعاری را برای بزرگداشت این روز در نظر می‌گیرد که شعار سال 2019

*بهبود سلامت و خوب زیستن در جهان*

“Improving World Health & Wellbeing”

است.

برای کلیه همکاران شاغل در این رشته سخت آرزوی توفیق و موفقیت در کمک به ارتقای کیفیت زندگی افراد جامعه را خواستاریم.